Hlavní obsah

Janukovyč si vzal uprostřed krize neschopenku, přitom má podepsat amnestii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Uprostřed vrcholící politické krize na Ukrajině si vzal tamní prezident Viktor Janukovyč nemocenskou. Důvodem je akutní onemocnění dýchacích cest, uvedla ve čtvrtek jeho kancelář na prezidentových webových stránkách.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (uprostřed) při setkání s odstoupivším premiérem Mykolou Azarovem a vicepremiérem Serhijem Arbuzovem (vlevo)

Článek

"Prezident je na nemocenské kvůli akutní nemoci dýchacích cest provázené vysokou horečkou," uvedla kancelář v prohlášení. Není jasné, jak dlouho se bude prezident léčit, ani zda bude schopen v průběhu léčby pracovat.

Janukovyč je už déle než dva měsíce pod tlakem demonstrací, které požadují jeho odstoupení a vypsání předčasných prezidentských a parlamentních voleb. Vláda již odstoupila, demonstrantům je to však málo.

Ukrajinci stále setrvávají v ulicíchVideo: Novinky/Reuters

Ve snaze zmírnit napětí a přispět k vyřešení krize parlament v uplynulých dnech na žádost opozice zrušil represivní zákony a schválil amnestii pro stíhané protivládní demonstranty. [celá zpráva]

Kličko nedůvěřuje

Obojí však vyžaduje podpis hlavy státu. Opoziční předák Vitalij Kličko ve čtvrtek varoval, že by Janukovyč mohl s podpisy otálet.

„Mám pocit, že tenhle člověk nás chce obelstít a nyní jen zkouší, jak pro sebe a svou špinavou politiku získat čas,” uvedl ještě před tím, než prezident oznámil, že je nemocný.

Kličko vyzval Evropskou unii, aby hlavě Ukrajině zakázala cesty na své území, dokud zákony nepodepíše.

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Agentura Interfax poznamenala, že navzdory více než dvacetistupňovému mrazu opoziční demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti "fungují normálně".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám