Hlavní obsah

Končící ukrajinskou vládu vede Arbuzov, omluvil se rodinám zabitých

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dosavadní ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov, který povede dosluhující vládu, se ve středu omluvil rodinám zabitých a zraněným včetně novinářů. Arbuzov se také vyjádřil k další činnosti vlády. Napjatá situace ale v zemi pokračuje. Demonstranti zůstávají v ulicích a policie se také nestáhla.

Foto: Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (uprostřed) při setkání s odstoupivším premiérem Mykolou Azarovem a vicepremiérem Serhijem Arbuzovem (vlevo)

Článek

„Při této příležitosti bych rád vyjádřil jménem vlády soustrast rodinám zabitých v těchto střetech. Je mi líto, že utrpělo tolik lidí zranění včetně novinářů. Trpělo tolik lidí,“ řekl Arbuzov a zmínil, že se budou vyšetřovat policejní zásahy: „Doufám, že vyšetřování všech případů budou rychle dokončena. Doufám, že už v těchto střetech nebudou další oběti a zranění.“

Arbuzov vyzval podle listu Ukrajinska pravda, aby se „zdravotnická pomoc poskytovala oběma stranám v konfliktu“. V minulosti se několikrát stalo, že policejní jednotky zaútočily na improvizovaná zdravotní střediska, kde se ošetřovali zranění demonstranti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zůstávají i nadále v ulicích KyjevaVideo: Reuters

Arbuzova pověřil vedením vlády po demisi premiéra Mykoly  Azarova prezident Viktor Janukovyč. Povede ji do sestavení nového kabinetu. [celá zpráva]

Arbuzov zdůraznil, že během diskusí mezi vládou a opozicí musí kabinet zajistit stabilní fungování státu. „V čase hledání kompromisu ve společnosti je pro nás nejdůležitější překonat negativní dopad situace na ekonomické procesy.

Ekonomické potíže

Ukrajině snížila v úterý agentura Standard & Poor´s rating na úroveň C, kdy hrozí, že země není schopna splácet dluhy. [celá zpráva]

Současné protesty na Ukrajině probíhají v době, kdy země stojí na hranici státního bankrotu. Před ním jej zatím zachránilo Rusko, které loni koupilo ukrajinské státní dluhopisy za 15 miliard dolarů. Ukrajina musí letos splatit 17 miliard dolarů. [celá zpráva]

Protesty propukly vloni, když Ukrajina na poslední chvíli odstoupila od podpisu asociačních dohod a EU. Unie ale nabídla Ukrajině pomoc jen ve výši 600 miliónů eur. Moskva ji varovala, že podpis by měl dopad na ukrajinskou ekonomiku, jejímž největším obchodním partnerem je právě Rusko, i když země nikdy nepřistoupila k dohodě o celní unii.

Putin potvrdil pomoc

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý po jednání se špičkami Evropské unie v Bruselu prohlásil, že Rusko dodrží dohodu o půjčce Ukrajině a zlevnění dodávek plynu bez ohledu na složení vlády v Kyjevě. „Měli jsme konstruktivní dialog s ukrajinskou vládou, když byla premiérkou (nyní vězněná Julija) Tymošenková," připomněl Putin. Rusko podle něj potřebuje ekonomicky fungující Ukrajinu, protože oněch 15 miliard dolarů bude chtít splatit i přes své vysoké devizové a zlaté rezervy.

Moskva se s představiteli Evropské unie dohodla také na expertních diskusích o ekonomických dopadech asociačních dohod, které EU domlouvá se svými partnery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám