Hlavní obsah

Němci postaví nejšikmější věž planety

Právo, KOV

Německo chystá nové lákadlo pro turisty. Spolková země Durynsko totiž plánuje v obci Rhönblick (okres Schmalkalden-Meiningen) postavit vyhlídkovou věž, která bude mít největší odklon od zemské osy, a sice 23,5 stupně. Bude to nejšikmější stavba lidských rukou vůbec.

Foto: MDR/Architekturbüro Bießmann+Büttner Schmalkalden

Vyhlídková věž, která bude mít největší odklon od zemské osy, a sice 23,5 stupně.

Článek

Věž překoná dokonce mrakodrap Capital Gate o výšce 160 metrů v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, jehož odklon dosahuje 18 stupňů. Známá věž v italské Pise má odklon jen čtyři stupně.

Foto: Profimedia.cz

Šikmá věž v italské Pise je vysoká 56 metrů.

Více než 70 metrů vysoká věž, jejíž stavba na kopci o nadmořské výšce 751 metrů začne ještě letos a bude dokončena v roce 2016, přijde na 14 miliónů eur (necelých 400 mil. korun).

K projektu patří také 120 metrů dlouhá zastřešená skluzavka a dále elipsovitá vyhlídková  cesta (na snímku modelu v bílé barvě) zavěšená na ocelových lanech vedoucích od věže.

Na nejvyšším místě stavby bude stezka 30 metrů od země, a proto tam musí být lidé kvůli bezpečnosti jištěni, jako by šli po visuté zahradě. Na vrcholku věže budou nejen zasklené restaurace, ale i místnosti pro pořádání seminářů. Střecha pak bude pokryta solárními panely.

Vzhledem k tomu, že v dobách NDR byl kopec s okolím využíván jen sovětskou armádou, nachází se v oblasti málo narušená příroda a jsou tam velmi dobré podmínky pro pozorování hvězdné oblohy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám