Hlavní obsah

Dav v Kyjevě obsadil ministerstva, hrozilo vyhlášení výjimečného stavu

– Kyjev • Aktualizováno

Vyhlášením výjimečného stavu na Ukrajině pohrozila v pondělí ukrajinská ministryně spravedlnosti Olena Lukašová poté, co demonstranti v neděli obsadili sídlo jejího úřadu v Kyjevě. Lukašová je vyzvala, aby budovu rychle opustili. Demonstranti nakonec budovu opustili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dav v Kyjevě obsadil ministerstvo spravedlnostiVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud budovu ministerstva spravedlnosti neopustí, požádám Národní bezpečnostní radu Ukrajiny o vyhlášení výjimečného stavu,“ řekla ministryně televizi Inter TV.

Podle svědeckých výpovědí pronikl dav do budovy ministerstva spravedlnosti bez odporu. „Obsazení ministerstva spravedlnosti je symbolickým činem,“ řekl jeden z nich BBC. Jiný doplnil pro agenturu AP, že okupujícím nejde o chuligánství.

Budovu obsadili ultranacionalisté z hnutí Společná věc, které se odštěpilo od strany Svoboda. Když je jeden z opozičních vůdců Vitalij Kličko vyzval, aby ministerstvo opustili, tak odmítli.

Nakonec však ustoupili a z budovy odešli, nadále však blokují příjezd do ní. Předák hnutí Společná věc Oleksandr Danyljuk oznámil, že úřad budou protestující nyní blokovat zvenčí.

Zabrali tři ministerstva

Demonstranti v neděli oznámili, že obsadili tři ministerstva, kromě spravedlnosti ještě ministerstvo zemědělství a energetiky. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Demonstranti na ministerstvu spravedlnosti v Kyjevě

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti plní pytle sněhem na barikádu před ministerstvem spravedlnosti v Kyjevě.

Protestující už v minulých dnech vpadli do sídel gubernátorských úřadů i Ukrajinského domu v Kyjevě, v jehož prostorách si policie zřídila svoji základnu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Ukrajině pohřbili muže zabitého na demonstraci v KyjevěVideo: Reuters

Situace eskaluje, glosovala AP

Protesty na Ukrajině, jejíž společnost je rozpolcena v postoji k Rusku a Západu a také k vládě Viktora Janukovyče, trvají od prosince. Její roznětkou bylo odstoupení vlády od plánované smlouvy o přidružení Ukrajiny k EU. Janukovyč podpis odvolal těsně před summitem ve Vilniusu po tlaku Ruska. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Snímek policistů pořízený od jedné z barikád, které protestující postavili.

Přede dvěma týdny ale začaly tvrdé střety policie s částí protestujících. Vyžádaly si nejméně tři mrtvé. Agentura AP už v neděli po obsazení Ukrajinského domu poznamenala, že akce naznačuje na radikalizaci v protestním táboře.

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Rozhovory opozičních předáků s Janukovyčem nicméně pokračují. Prezident jim o víkendu nabídl posty premiéra a vicepremiéra obměněné vlády. Byl ale odmítnut – opozice chce vypsání nových voleb. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám