Hlavní obsah

Statoil kvůli úniku ropy uzavřel plošinu v Severním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Norská ropná firma Statoil musela kvůli úniku ropy přerušit těžbu na své ropné plošině Statfjord C v Severním moři. Plošinu uzavřela a 270 zaměstnanců evakuovala na záchranných člunech, nikdo nebyl zraněn, oznámila ropná společnost ve svém prohlášení, ze kterého citovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K podobné nehodě došlo nedávno i na ropné plošině Statfjord A, kde unikla na konci prosince ropa i plyn. "Bylo potvrzeno, že došlo k omezenému úniku ropy do moře. Nyní se snažíme zjistit, jak velký tento únik byl. Plošina byla uzavřena," uvedl Statoil v prohlášení.

Pole Statfjord je jedno z největších v Severním moři. Leží zhruba 180 kilometrů od norského pobřeží a rozkládá se v britsko-norských vodách. Na celém poli Statfjord se v prosinci podle výpočtů agentury Reuters vytěžilo zhruba 129.000 barelů denně, tedy bezmála čtyři milióny barelů za měsíc. Očekává se, že stejný objem se na plošině vytěží i v lednu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám