Hlavní obsah

Stovky soukromých dopisů nacisty Himmlera se objevily v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Izraeli se objevily stovky soukromých dopisů někdejšího vůdce nacistických jednotek SS Heinricha Himmlera. Informoval o tom v pátek německý deník Die Welt. Písemnosti se podle něj dlouho nacházely v jedné izraelské domácnosti a teď tvoří součást soukromého archivu; podle expertizy spolkového archivu jsou listiny pravé.

Foto: Profimedia.cz

Heinrich Himmler

Článek

Dokumenty jsou nyní vlastnictvím rodiny izraelské režisérky Vanessy Lapaové. Její debutový dokumentární film o stovkách Himmlerových dopisů, poznámek a fotografií má být v únoru uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. Die Welt ale nevysvětluje, jak se písemnosti k rodině dokumentaristky dostaly.

Šéf SS dopisy psal své ženě Marze v období od roku 1927 do pěti týdnů před sebevraždou v roce 1945.

Součástí archivu je také mnoho dosud neznámých fotografií, pozůstalost po Himmlerově schovanci, ale také receptáře. Německý list slíbil, že v neděli otiskne první z chystaných osmi částí dopisů a další pak v příštích vydáních deníků Die Welt a nedělníku Welt am Sonntag.

Die Welt napsal, že Himmlerovy milostné dopisy a další písemnosti nezmění celkový pohled na nacistického pohlavára, ale umožňují vytvořit si přesnější představu o jeho osobnosti.

Heinrich Himmler byl jedním z nejmocnějších nacistických pohlavárů a jedním z nejbližších spolupracovníků Adolfa Hitlera. Byl říšským vůdcem SS, šéfem gestapa, říšským ministrem vnitra a hlavně organizátorem holocaustu.
Sebevraždu spáchal krátce po konci 2. světové války, a tak za své zločiny nikdy nebyl souzen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám