Hlavní obsah

Janukovyč přestaví vládu, opozici to ale nestačí

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v atmosféře protivládních protestů v zemi vymění některé ministry. Stane se tak v úterý na mimořádné schůzi parlamentu. Uvedla to agentura Interfax. Podle opozice je to ale málo.

Článek

Reorganizace kabinetu podle jednoho z opozičních předáků Vitalije Klička nestačí. Opozice požaduje demisi vlády a předčasné volby. Janukovyč to při jednání s jejími špičkami odmítl, slíbil pouze propuštění vězněných demonstrantů.

Kromě toho, že se chystá vyměnit část svého kabinetu, má plánu zmírnit nedávno přijatý zákon o přísnějším postihu protestujících. Janukovyč chce podle svých slov pokračovat v dialogu s opozicí, ale varoval, že pokud se situace nezklidní, použije veškeré zákonné prostředky.

V Kyjevě, ale i v dalších městech na Ukrajině pokračují protesty prozápadně laděné části společnosti proti vládě. Část demonstrantů v Kyjevě, převážně z řad nacionalistů i krajní pravice, vede s policisty tvrdý boj. Nepokoje si vyžádaly nejméně dva mrtvé.

Související téma

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Protesty se rozhořely počátkem prosince, když Janukovyč couvnul od podpisu smlouvy o přidružení k Evropské unii. V minulých dnech ale nabyly na intenzitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám