Hlavní obsah

Slovenští novináři mají smůlu, vedení parlamentu omezí jejich práci

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Od 15. února novináři na Slovensku už v parlamentu nepořídí žádné fotografie poslanců luštících křížovku nebo opilých zákonodárců hašteřících se o lepenkovou figurínu premiéra Roberta Fica, jako se to stalo v minulosti. Vedení parlamentu se totiž rozhodlo omezit pohyb novinářů po budově.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Všichni zástupci tisku se podle nových pravidel mohou pohybovat pouze ve vestibulu, v novinářské místnosti, na balkóně a v prostoru u vstupu z jednacího sálu. Z těchto míst se nebudou smět pořizovat fotografie.

Na zasedání výborů se novináři dostanou pouze v doprovodu zaměstnanců parlamentu. Slovenský parlament chce rovněž omezit počet akreditací pro jednu redakci. Nová pravidla mají podle mluvčí parlamentu Soni Pötheové zajistit bezpečnost v budově.

Média upozorňují, že se jedná o první výrazné omezení práv novinářů v parlamentu od roku 1989.

Bojí se kontroly

Opozice tvrdí, že vládní strana Směr-sociální demokracie se obává kontroly ze strany veřejnosti. „Komunisté se vždy obávali veřejnosti. Poslanci Směru občas pijí a chápu, že nechtějí, aby takové fotky kolovaly v médiích,“ uvedl bývalý předseda parlamentu Richard Sulík.

Za hrubý útok na svobodu tisku označil omezení pohybu novinářů předseda opozičního hnutí Obyčejní lidé Igor Matovič. Opoziční politik chce obejít nařízení parlamentu tím, že by jmenoval některé novináře za asistenty poslanců.

Jednání výborů jsou veřejná, budova parlamentu je rovněž veřejný prostor, kam by měli mít přístup nejen novináři, ale také veřejnost.
Tamara Valková, předsedkyně Slovenského syndikátu novinářů

„Tímto by novináři získali ještě větší a lepší přístup do prostorů parlamentu,“ uvedl Matovič. Podle hnutí Obyčejní lidé vláda jedné stany potřebuje kontrolu. Vládní strana Směr-sociální demokracie totiž po volbách v roce 2012 dokázala sestavit vládu bez koaličního partnera.

Předsedkyně Slovenského syndikátu novinářů Tamara Valková považuje za největší problém, že novináři nebudou mít volný vstup na zasedání parlamentních výborů, která mají být veřejná.

„Jednání výborů jsou veřejná, budova parlamentu je rovněž veřejný prostor, kam by měli mít přístup nejen novináři, ale také veřejnost,“ uvedla Valková.

Reklama

Výběr článků

Načítám