Hlavní obsah

CIA platila Polsku za tajné vězení milióny dolarů

Na pěkný balík peněz si mělo přijít sousední Polsko za to, že poskytlo americké Ústřední zpravodajské službě (CIA) bývalé středisko polské rozvědky, které CIA přeměnila v tajné vězení pro podezřelé z terorismu. Američané zaplatili před deseti lety 15 miliónů dolarů (asi 300 miliónů Kč). Napsal to ve čtvrtek americký list The Washington Post.

Článek

Američané za pronájem platili v hotovosti a balíky peněz CIA posílala do Varšavy diplomatickou poštou z Německa.

Zařízení ve vsi Stare Kiejkuty prý bylo zpočátku značně spartánské, takže jednoposchoďovou vilu museli Američané na vězení přebudovat. Polští styční důstojníci prý směli vstoupit jen do jídelny, k vězňům přístup neměli.

Vila v jezerní oblasti na severovýchodě Polska prý byla nejdůležitějším prvkem v systému tajných věznic, které CIA vytvořila po atentátech z 11. září 2001, aby mimo území USA zadržovala podezřelé ze styků s členy teroristické sítě Al-Káida a z terorismu.

Letadlo CIA s prvními vězni na palubě, zajatými spolupracovníky Usámy bin Ládina, na nedalekém letišti Szymany přistálo už 5. prosince 2002.

Vězně mučili

Tajné vězení v Polsku řídil Mike Sealy. Jeho podřízení podle The Washington Post se souhlasem vlády prezidenta George Bushe připravovali vězně o spánek, fackovali je a vyvolávali u nich pocit, že se topí. Bývalý zástupce ředitele CIA Jose Rodriguez tvrdí, že takové zacházení s teroristy vedlo k "dramaticky pozitivním výsledkům".

CIA zlikvidovala vězení v Polsku v září 2003 a vězně přepravila do Rumunska a do Maroka, kde za stavbu nového vězení utratila 20 miliónů dolarů, a později do Litvy.

Informace washingtonského deníku jsou podle polského tisku zřejmě jen "špička ledovce", protože zanedlouho má podrobnou zprávu o tajných operacích CIA v rozsahu 6000 stran zveřejnit výbor Senátu.

Někdejší vězni u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku žalují Polsko o odškodnění za věznění a mučení, verdikt se čeká letos.

Reklama

Výběr článků

Načítám