Hlavní obsah

V Rusku propustili i partnera Chodorkovského Lebeděva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Nejvyšší soud v Rusku ve čtvrtek propustil předčasně na svobodu Platona Lebeděva, bývalého spolupracovníka ropného magnáta Michaila Chodorkovského. Soud Lebeděvovi snížil trest na deset a půl roku. Jelikož si tuto dobu ve vězení už odpykal, mohl věznici opustit.

Foto: Právo

Bývalý šéfové Jukosu Michail Chodorkovskij a Platon Lebeděv (vpravo)

Článek

Lebeděv byl se svým bývalým obchodním partnerem Chodorkovským odsouzen v roce 2005. Chodorkovskij se ocitl na svobodě už koncem loňského roku na základě milosti prezidenta Vladimira Putina, Lebeděv ale o milost nepožádal. Na svobodu měl být propuštěn v květnu. Rovněž Chodorkovskému zbývalo do vypršení trestu jen pár měsíců.  [celá zpráva]

Pozorovatelé soudí, že ruský prezident si propuštěním svých kritiků, mezi nimi i členek punkové kapely Pussy Riot, snaží vylepšit svůj obraz v zahraničí před nadcházející olympiádou v Soči.

Snížení trestu pro Lebeděva a milost Chodorvskému ale nemají vliv na povinnost vrátit 17 miliard rublů (zhruba 10 miliard korun) z peněz, které podle soudů podnikatelé nabyli daňovými úniky.

Michail Chodorkovskij se po propuštění uchýlil do Švýcarska, které mu na tři měsíce udělilo vízum a kde má podle některých médií v bankách uložené milióny. Chodorkovskij, který zbohatl během divoké privatizace v Rusku 90. let, tvrdí, že chce pomáhat nespravedlivě stíhaným. I své věznění považuje za politicky motivované. Šéf někdejšího ropného koncernu Jukos byl Putinovým kritikem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám