Hlavní obsah

Začala konference o Sýrii. Povstalci jsou zrádci a cizí agenti, ohlásil na úvod její ministr

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreux

Ve švýcarském Montreux odstartovaly ve středu přípravné rozhovory na ženevskou konferenci o Sýrii. Setkání se účastní zástupci čtyř desítek zemí včetně syrské vlády. Její ministr zahraničí Valíd Mualim na úvod označil opozici, jejíž delegáti nebudou na konferenci Ženeva 2 chybět, za zrádce a cizí agenty.

Foto: ČTK/AP

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim

Článek

„Nezávislý stát Sýrie udělá všechno, co je třeba, aby se ubránil,“ prohlásil Mualim a dodal, že někteří jeho sousedé zažehli na jeho území požár a přivedli tam „teroristy z celého světa“. Tyto země mají podle šéfa syrské diplomacie „na rukou syrskou krev“.

Mualimova tvrdá slova potvrdila, jak obtížné bude pro účastníky konference nalézt společnou řeč. Připustil to ve svém úvodním proslovu i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, když řekl, že před vyjednavači jsou „veliké překážky“.

Podle Pana ale musí všechny strany pracovat na kompromisu, který by vedl k ukončení bojů. „Víme, že dojít sem bylo extrémně těžké. Ztratili jsme čas a spoustu, spoustu životů,“ upozornil.

Žádná velká očekávání

OSN usiluje o to, aby začal syrský celonárodní dialog, utvořila se prozatímní vláda národního kompromisu, která by upravila právní systém v zemi a připravila Sýrii na svobodné a spravedlivé volby.

Rychlý zlom v jednáních zřejmě nečeká nikdo, což potvrdil i ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov, když poznamenal, že rozhovory „nebudou jednoduché ani rychlé“.

Jedním ze sporných bodů je požadavek opozice a Západu na odchod syrského prezidenta Bašára Asada. Ten odstoupit nechce, naopak dal na srozuměnou, že bude letos znovu kandidovat.

Setkání v Montreux předznamenává samotnou konferenci, která začne v Ženevě v pátek. Zástupci znesvářených syrských stran, tedy ministr Mualim a hlavní delegát opoziční Národní koalice Ahmad Džarba, se ale setkají už v Montreux. Džarba ve středu odmítl, že by Asad mohl zůstat v prezidentském úřadu.

Datum ukončení ženevské konference stanoveno nebylo. „Všichni musí pochopit, že tohle je začátek procesu,“ řekl agentuře AFP zástupce americké delegace vedené ministrem zahraničí Johnem Kerrym. Jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier dodal: „Musíme mít přiměřená očekávání“.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

V Sýrii trvá válka téměř tři roky. Zemřelo v ní přes sto tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám