Hlavní obsah

Hrozby od teroristů dostaly olympijské výbory Maďarska, Slovenska, Německa i Itálie

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Několik týdnů před zahájením zimních olympijských her v Soči se k Maďarskému olympijskému výboru dostala teroristická hrozba. Jeho předseda Zsolt Borkai ve středu oznámil, že obdrželi výhrůžný e-mail. Podobné výhrůžky obdržely i další země - Slovensko, Slovinsko, Itálie a Německo.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Článek

Maďarský olympijský výbor o výhrůžném e-mailu okamžitě informoval Mezinárodní olympijský výbor, organizátory her v Soči i protiteroristické centrum v Budapešti. „Tyto hrozby je potřeba brát vážně. V tomto případě budou postupovat příslušné orgány v rámci zákona,” řekl Borkai.

Gergely Fodor z budapešťského protiteroristického centra pro agenturu MTI uvedl, že teroristické výhrůžky týkající se zimní olympiády se průběžně sledují a vyhodnocují. „Jsme v kontaktu s ruskými partnery a organizátory her,“ dodal.

Rusky psaný dopis dorazil i na adresu slovinského výboru. Mluvčí Českého olympijského výboru Alexandr Kliment řekl ČTK, že Praha žádnou podobnou výhrůžku nedostala.

Italský olympijský výbor podle agentury ANSA uvedl, že zůstává v klidu a vyjádřil "důvěru" v bezpečnostní opatření, která kvůli ZOH přijaly ruské úřady.

 Atentáty hrozí skupina napojená na al-Káidu

Zimní olympijské hry v Soči začínají 7. února. Rusko se obává sebevražedných útoků islamistických skupin. Útoky pohrozila radikální irácká skupina Ansar as-Sunna napojená na al-Káidu, která se přihlásila ke dvěma prosincovým teroristickým atentátům ve Volgogradu, při kterých zahynulo 34 lidí. [celá zpráva]

„To, co jsme provedli a ještě provedeme, je jen drobný příklad, malý krůček,“ varovali na hodinovém videu s tím, že jejich motivem je pomsta za tažení Rusů proti islamistům na Kavkaze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islamisté popisují, jak vyrobili výbušniny použité při útocích ve VolgograduVideo: Reuters

Ruské úřady proto v předstihu před olympiádou v oblasti zavedly přísná bezpečnostní opatření. Dějiště zimních her leží nedaleko Kavkazu, který se dlouhodobě potýká s násilnými akcemi náboženských extremistů usilujících o vytvoření ortodoxního islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky atentátu v trolejbusu ve VolgograduVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám