Hlavní obsah

Letadlu se syrskou vládní delegací nechtěli v Aténách doplnit palivo

Damašek/Atény

Letadlo se syrskou delegací mířící na mezinárodní konferenci do Švýcarska uvázlo při mezipřistání na pět hodin v Aténách, kde stroji dlouho nechtěli doplnit palivo. Řecká diplomacie uvedla, že problémem byla pouhá formalita a že letoun dostal povolení odletět. Stroj se také nakonec opět vydal na cestu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle syrské státní televize měla posádka souhlas použít řecký letecký prostor a přistát v Aténách pro dotankování. Příslušná technická služba to ale několik hodin odmítala učinit s odůvodněním, že se na Sýrii vztahuje mezinárodní embargo. Podle AFP zdržela podle řeckých zdrojů letadlo také jeho inspekce právě kvůli sankcím.

Mluvčí řeckého ministerstva zahraničí řekl, že určité zpoždění způsobily jenom formality a že letadlo dostalo povolení odletět. "Vše je v pořádku, dostali povolení odstartovat," sdělil. Mluvčí nehovořil o tankování, ale o krátkém zdržení letadla v Aténách.

Francouzi lavírovali

Sýrie v pondělí uvedla, že Francie nedala povolení letadlu se syrskou delegací pro přelet nad jejím územím. Francie to ale popřela s tím, že se žádost stále vyřizuje.

Konference začne ve středu setkáním ministrů v Montreux a v pátek bude pokračovat v Ženevě. Právě tam mají být přítomni zástupci syrské vlády i opozice. Konferenci svolala OSN a pozvánku dostalo asi 40 států. Cílem bude hledat cestu k ukončení syrské krize.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám