Hlavní obsah

Dva 15letí Francouzi odjeli vést svatou válku do Sýrie

– Paříž/Damašek

Dva patnáctiletí francouzští školáci údajně odcestovali do Sýrie, aby se tam připojili k Al-Káidě a vedli v jejích řadách svatou válku. Informoval o tom list The Daily Telegraph, podle nějž se s největší pravděpodobností jedná o vůbec nejmladší bojovníky ze Západu, kteří do Sýrie odjeli.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice chlapců vyrazila bojovat do Sýrie po boku Al-Káidy.

Článek

Zmínění chlapci z francouzského města Toulouse nepřišli 6. ledna do školy a místo toho s využitím kreditní karty svých rodičů odletěli na Blízký východ. Otec jednoho z hochů uvedl, že syn byl přilákán k extremistům na internetu.

"Od začátku prosince mému synovi on-line vymývali mozek. Komunikoval na Facebooku, sledoval videa o válce v Sýrii," prohlásil otec. Ten také řekl, že se synem mluvil tento týden v úterý.

"Prohlásil, že o něm teď měsíc nebudeme mít žádné zprávy, jestli vůbec zůstane naživu. Je s bojovníky Al-Káidy. Při posledním telefonátu mluvil o těchto bojovnících jako o svých bratřích," dodal.

Tisíce cizinců odjely bojovat do Sýrie od té doby, co se protesty proti prezidentovi Bašáru Asadovi z arabského jara změnily v občanskou válku. Zatímco zpočátku vedly povstání prodemokratické síly, nyní se do něj zapojili i radikálové z Al-Káidy, napsal list The Daily Telegraph.

Francouzský prezident François Hollande na tiskové konferenci minulý týden řekl, že existuje podezření, že v Sýrii nyní bojuje asi 700 Francouzů. Většina z nich jsou údajně mladí muslimové, kteří žili na předměstích Paříže, Marseille a dalších velkých měst.

Zpráva o francouzských školácích mířících do Sýrie přichází krátce poté, co byli na londýnském letišti Heathrow zatčeni dva Britové obvinění z plánování teroristických činů a cesty za tímto účelem do Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám