Hlavní obsah

V troskách havarovaného tupolevu s polským prezidentem nenašli výbušniny

Varšava

Na úlomcích trosek polského vládního letounu, který havaroval v dubnu 2010 v ruském Smolensku, se nenašly žádné stopy výbušnin. Podle polských médií o tom v pátek informovala polská vojenská prokuratura na základě analýzy provedené experty centrální kriminalistické laboratoře.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Zkoumané úlomky pocházejí z místa neštěstí, při němž zahynul tehdejší polský prezident Lech Kaczyński a dalších 95 členů vládní delegace. Experti rovněž analyzovali vzorky získané při ohledání exhumovaných těl obětí letecké katastrofy.

Vyšetřovatelé havárie nařídili nové analýzy poté, co varšavský deník Rzeczpospolita v říjnu 2012 napsal, že na částech vraku havarovaného stroje Tu-154 se našly stopy nitroglycerinu a trinitrotoluenu.

Šéf vojenské prokuratury Jerzy Artymiak tehdy sdělil, že specialisté centrální kriminalistické laboratoře vybavení moderními detektory našli na křídlech a na sedačkách četné stopy materiálu podobného výbušninám.

Sporný článek v novinách

Už týden poté se ale ukázalo, že to nebyla pravda a vydavatel polského deníku Rzeczpospolita odvolal šéfredaktora Tomasze Wroblewského. Výpověď dostali i další tři zaměstnanci redakce včetně autora článku. Jeho otištění podnítilo u části polské veřejnosti podezření, že neštěstí mají na svědomí Rusové, a bratr zesnulého prezidenta otevřeně mluvil o vraždě. [celá zpráva]

Foto: Právo

Zazněly proto požadavky na nové, důkladnější vyšetření události, ačkoli Artymiak už tehdy v parlamentu zdůraznil, že zjištění podezřelých látek ještě nedokazuje přítomnost výbušnin.

Na příčinách katastrofy se zatím ruští a polští vyšetřovatelé neshodli. Ruští odborníci tvrdí, že havárie byla jednoznačně důsledkem chybné pilotáže, podle polské strany se na neštěstí podepsalo i nedostatečné vybavení ruského letiště.

Reklama

Výběr článků

Načítám