Hlavní obsah

Vatikán nevydá arcibiskupa obviněného ze zneužívání mladých chlapců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polského arcibiskupa Józefa Wesolowského, který čelí podezření, že na karibském ostrově sexuálně zneužíval mladé chlapce, Vatikán nehodlá vydat cizí zemi k potrestání. V odpovědi na dotaz vznesený z Polska to ve Vatikánu prohlásil tiskový mluvčí.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vatikán

Článek

Polsko se loni v rámci žádosti o právní pomoc dotázalo Vatikánu, zda vede vlastní vyšetřování obviněného arcibiskupa a bývalého nuncia v Dominikánské republice Józefa Wesolowského a zda bude možné jeho případné vydání do vlasti. Lombardi  vyšetřování vedené Vatikánem potvrdil a prohlásil, že papežský stát své občany do ciziny nevydává. Wesolowského prý navíc plně kryje diplomatická imunita.

Podle dominikánské televize býval nuncius vídán na místech nechvalně proslulých prostitucí mladých hochů. V Polsku za pedofilii hrozí až 12 let vězení, za dětskou pornografii deset let. Podle polské televize TVN 24 Wesolowski uprchl z ostrova na falešné doklady a od té doby pobývá ve Vatikánu.

Lombardi prohlásil, že polský arcibiskup je ve Vatikánu vyšetřován za údajné kněžské prohřešky a za provinění podle vatikánského trestního zákoníku. O výsledcích šetření se nezmínil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám