Hlavní obsah

V Německu nalezli gilotinu, kterou nacisté sťali odbojáře Bílé růže

Mnichov

V Německu historici nalezli gilotinu, kterou nacisté v roce 1943 sťali hlavy sourozenců Schollových, považovaných za jedny z největších hrdinů domácího nenásilného protihitlerovského odboje. Popravčí nástroj byl dlouhá desetiletí uložen v depozitáři Bavorského národního muzea v Mnichově.

Foto: ČTK

Gilotina, kterou nacisté v roce 1943 sťali hlavy sourozenců Schollových.

Článek

Sourozenci Schollovi stáli ve vedení protinacistické skupiny Bílá růže (Weisse Rose), kterou tvořili především studenti a profesoři z Mnichovské univerzity Ludvíka Maxmiliána. "Fámy (o existenci stroje) existovaly dlouho, nyní jsme si ale takřka jistí, že se jedná o gilotinu, kterou byli Hans a Sophie Schollovi popraveni," řekl historik Sybe Wartena.

Popravčí nástroj byl dosud považován za zmizelý. Bavorský zemský ministr školství, vědy a umění Ludwig Spaenle prohlásil, že jde o nález "jedinečného významu". Nyní by podle Spaenleho měli historici, politologové a členové nadace Weisse Rose Stiftung rozhodnout, jak s gilotinou naložit.

Letáky o vyvražďování Židů

Spolu se studenty Schollovými nacisté 22. února 1943 popravili také studenta Christopha Probsta, který byl rovněž členem Bílé růže. Tato skupina psala a roznášela letáky proti nacistickému režimu a válečné politice, zveřejnila mimo jiné informace o masovém vyvražďování Židů.

Policie sourozence dopadla 18. února 1943 při roznášení letáků a o čtyři dny později byli popraveni. Lidovému soudu, před kterým se trojice zodpovídala, předsedal nechvalně proslulý soudce Roland Freisler. Ten byl znám jako zuřivý Roland, neboť na obžalované během procesů křičel a nadával jim, byl jedním z nejvyšší představitelů nacistického justičního systému. Od roku 1942 až do své smrti o tři roky později předsedal Lidovému soudnímu dvoru, což byla nejvyšší nacistická instituce pro trestání politických zločinů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám