Hlavní obsah

Costu Concordii odvezou sešrotovat v červnu

Řím

Vrak ztroskotané lodi Costa Concordia, která se před dvěma lety potopila u italského ostrova Giglio, bude k sešrotování odtažen letos v červnu. Na tiskové konferenci to v pátek oznámil šéf italské civilní ochrany Franco Gabrielli. Zatím ale není jasné, který z přístavů lukrativní zakázku na rozebrání plavidla získá. Vláda nicméně tlačí na to, aby sešrotování proběhlo v Itálii.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Loď Costa Concordia po narovnání z boku do normální polohy. Na snímku je zřetelná čára ponoru, plavidlo strávilo 20 měsíců na boku.

Článek

„Pracujeme na tom, aby Costa Concordia na začátku turistické sezony už u Giglia nebyla. Je to velmi složité, ale na základě dosavadních úspěchů jsme optimisté,” řekl ministr životního prostředí Andrea Orlando.

Zástupci firmy, která odtažení lodi připravuje, nicméně připouštějí, že může dojít ke zpoždění, například kvůli špatnému počasí.

Vrak rozřežou

Zatím není jasné, kde vrak rozřežou. Původně se uvádělo, že zakázku za  570 miliónů eur získají italské přístavy Civitavecchia či Piombino, ale vznikly mezi nimi takové rozepře, že se společnost vlastnící loď může rozhodnout převézt vrak lodi až do Turecka do přístavu Aliaga nedaleko Izmiru. Tam bude sešrotována i sesterská loď Costa Allegra, kterou v roce 2012 během plavby Indickým oceánem postihl požár. Italská vláda ale chce, aby se vrak sešrotoval v Itálii, což by zemi přineslo pracovní příležitosti, navíc panují obavy z tak dlouhé plavby.

Vrak odvezou na speciálním obřím plochém plavidle Dockwise Vanguard, které se jinak užívá pro přepravu ropných plošin. [celá zpráva]

Tisková konference se konala jen tři dny před druhým výročím havárie, které připadá na 13. ledna. Při ztroskotání obří výletní lodi s více než 4200 lidmi na palubě zahynulo 32 lidí.

Foto: Boskalis

Costa Concordia naložená na přepravní plošině

Loni v září se podařilo vrak Costy Concordie narovnat. Po více než roce příprava tehdy stovky lidí během dvou dní plavidlo dokázaly dostat z pravoboku zpět na hladinu. Odstranění lodi má celkem stát nejméně 600 miliónů eur (zhruba 15,5 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám