Hlavní obsah

Německo zlikviduje část syrských chemických zbraní na svém území

Damašek/Berlín

Německo se bude podílet na likvidaci syrských chemických zbraní a část jejich komponentů zničí na svém území. Oznámil to ve čtvrtek německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podle něj žádný stát, který k tomu má prostředky, by v tomto případě neměl odmítat využití své technické kapacity.

Článek

"Rozhodli jsme ve vládě, že se nebudeme vyhýbat odpovědnosti a že přispějeme. Pomůžeme zničit část chemického materiálu. Německá armáda má technické schopnosti udělat to v Münsteru," řekl Steinmeier na tiskové konferenci.

V dolnosaském Münsteru je velká vojenská základna a současně tam sídlí Společnost k likvidaci chemických bojových látek a staré zbrojní zátěže (GEKA), která podle agentury DPA jako jediná v Německu smí ničit chemické zbraně.

Německo se nebude podílet přímo na likvidaci nebezpečného arzenálu ze Sýrie, ale bude odstraňovat látky, které při jejich ničení vzniknou. Konkrétně podle společnosti GEKA půjde o několik stovek tun chemikálie, která vzniká při rozkladu yperitu. Tento první krok budou provádět Spojené státy na lodi uprostřed Středozemního moře.

Chemikálie podobná tekutému průmyslovému odpadu se bude podle DPA v kontejnerech po moři převážet do Německa a pak poputuje na nákladních automobilech nebo po dráze ke spálení v Münsteru. Při spálení se látka zcela zničí a zůstanou po ní jen neškodné soli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám