Hlavní obsah

Kazimír z Hradu z nenávisti sabotuje koalici, píší o Zemanovi v Německu

Berlín
Aktualizováno

Vznikající koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL je křehká a strany jen obtížně hledaly společnou řeč. Pro stabilní budoucnost země by proto bylo třeba, aby jim nikdo do cesty nekladl zbytečné překážky, píše pod titulkem Kazimír na Pražském hradě k pondělnímu podepsání koaliční smlouvy německý deník Süddeutsche Zeitung. Stejný názor má i rakouský deník Wiener Zeitung, podle kterého Zeman je kazisvět.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Vzhledem k dosavadnímu přístupu prezidenta Miloše Zemana však list v komentáři takový vývoj nepovažuje za pravděpodobný.

"Prezident a levicový populista Miloš Zeman se nad nyní vytvořenou vládní koalicí vznáší jako zlý duch," píše Süddeutsche Zeitung. "Celé měsíce se snažil novému sociálnědemokratickému premiérovi Bohuslavu Sobotkovi klást do cesty překážky," pokračuje list a vypočítává vznik strany SPOZ, která podle něj měla odvést od ČSSD voliče, a takzvaný lánský puč protisobotkovského křídla strany, který ale skončil neúspěchem.

"Nyní, když Sobotka po tvrdých jednáních upekl koalici s hnutím ANO miliardáře Andreje Babiše a s křesťanskými demokraty, hrozí Kazimír na Pražském hradu tím, že odmítne jmenovat některé kandidáty na ministry," píše dále deník. "Čisté motivy ho k tomu nevedou, spíše nenávist a přehnaná touha po odplatě."

Podle Süddeutsche Zeitung se koaliční strany shodly jen na nejmenším společném jmenovateli a jejich zájmy z dlouhodobého hlediska nejdou stejnou cestou. "Česko tak zrovna nejde vstříc fázi stability, kterou země nutně potřebuje, a to i z hospodářského hlediska. Proto není nyní nic tolik potřeba, jako státnické chování. Bohužel tady zůstává jen u zbožného přání," uzavírá deník.

Podle Rakušanů Kazisvět

Wiener Zeitung v článku nazvaném Zeman je kazisvětem poznamenává, že ačkoli je koaliční smlouva podepsána, kancelář hlavy státu zatím nesdělila žádný termín, kdy prezident jmenuje Sobotku premiérem.

"Zdá se, že v Česku se naplnily nejhorší obavy při formování vlády," napsal rakouský list s tím, že Zeman se "jmenováním nové vlády nespěchá". "Zjevně si chce ponechat co nejvíce času," míní a připomíná, že prezident má výhrady proti vícero ministrům.

"Nyní chce očividně vyrovnat staré účty, a to i se šéfem ČSSD," tvrdí Wiener Zeitung s tím, že například Sobotka a předpokládaný ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v roce 2003 při volbě prezidenta upřednostnili před Zemanem jeho pravicového rivala Václava Klause a kandidát na ministra pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier zase Zemana opakovaně tvrdě kritizuje.

Wiener Zeitung rovněž připomíná, že Zeman využívá ústavu až do krajnosti, neboť nejvyšší zákon země mu nestanovuje žádné lhůty a pouze uvádí, že prezident jmenuje ministry na návrh premiéra.

"Zeman může se jmenováním vlády čekat tak dlouho, jak bude chtít. A totéž platí i pro jmenování premiéra samotného," konstatoval rakouský deník.

Reklama

Související témata:

Související články

Hotovo. Strany podepsaly koaliční smlouvu

Lídři stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL v pondělí ve Sněmovně podepsali koaliční smlouvu, která popisuje program a principy spolupráce vznikající trojkoalice. Vláda má...

Výběr článků

Načítám