Hlavní obsah

Chodorkovskij dorazil do Švýcarska, chce pomáhat politickým vězňům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Basilej

Někdejší ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij přicestoval v neděli za svojí rodinou do Švýcarska. Stalo se tak jen pár dní poté, co mu švýcarské úřady udělily dočasné, tříměsíční vízum. Chodorkovskij byl v ruském vězení deset let. Od svého propuštění na konci prosince pobýval v Německu.

Foto: ČTK/AP

Michail Chodorkovskij

Článek

Chodorkovskij, jenž cestoval vlakem do Basileje po boku své ženy a obou synů, zopakoval stanici Swiss TV, že chce v budoucnu pomáhat politickým vězňům. Nadále tvrdí, že i jeho odsouzení za daňové úniky, podvody a praní špinavých peněz bylo politicky motivované.

„Nemůžete mlčet, když víte, že ve vězení trpí političtí vězni. Myslím, že prosazování propuštění těch, kdo byli nespravedlivě uvězněni, je povinností každého občana. Pokud se mne týká, nemá to co do činění s politikou,“ prohlásil Chodorkovskij.

Jeho mluvčí posléze doplnil, že Rus, o němž se tvrdí, že má ve Švýcarsku miliardy, se ještě nerozhodl, zda chce v alpské zemi zůstat.

Chodorkovskij zbohatl během divoké privatizace v 90. letech, ropnou firmu Jukos koupil v roce 1995 za 350 miliónů dolarů. Později se obrátil proti tehdejšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi, začal ho kritizovat a sponzorovat opozici. V roce 2003 byl zatčen a o dva roky později poprvé odsouzen k osmi letům vězení. Při dalším procesu mu soud o pět let později vyměřil dalších 13 let vězení. Propuštěn byl 20. prosince na základě Putinovy amnestie.
Opozice někdejšího mocného podnikatele vnímá jako vězně Kremlu, kterému se znelíbil svými politickými ambicemi. Označit odsouzení Chodorkovského jako politicky motivované však odmítl Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Zároveň ale shledal, že došlo k porušení práva na spravedlivý proces a práva na respektování soukromého a rodinného života. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám