Hlavní obsah

Medvěd na Slovensku zaútočil na lesníka

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi 300kilogramový medvěd zaútočil v pátek na lesníka Michala Ondrejkova v lese pod Pribylinou v okresu Liptovský Mikuláš. Muž odnesl atak šelmy poraněnou nohou.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Vracel jsem se z procházky v lese k autu, když na mě vyběhl medvěd. Řval a měl jsem pocit, jakoby tam na mě čekal,“ citoval Ondrejkova server sme.sk.

Muž předpokládá, že pod lesním chodníkem měl medvěd ukrytou kořist a tu si bránil. „Chtěl jsme utéct, ale narazil jsem do stromu. Jak jsem letěl na zem, medvěd mě ještě ve vzduchu kousl do nohy. Nepřestával jsem křičet, medvěd mě pustil a odcházel, ale ohlížel se po mně. Stále jsem křičel, a tak se nevrátil. Domnívám se, že mě zachránil křik,“ uvedl lesník.

Na poučky si nevzpomněl

Ondrejkov následně došel ještě zhruba kilometr ke svému autu. Rána mu nekrvácela, ale byl v šoku. Zatelefonoval proto kamarádovi, který ho odvezl do nemocnice v Liptovském Mikuláši. Zde mu ošetřili čtyři hluboké rány způsobené medvědími zuby.

Lesník přiznává, že nic z toho, co se má udělat při setkání s medvědem, ho v tu chvíli nenapadlo.

„Nebylo úniku, věděl jsem to. Dokázal jsem pouze křičet,“ dodal. Ondrejkov se v lese setkal s medvědy už mnohokrát, ale poprvé na něho zvíře zaútočilo. „Když se mi zakousl do nohy, necítil jsem bolest, ale velký strach a respekt. Byl to obrovský kus, musel mít kolem 300 kilogramů,“ řekl.

Lesníci upozorňují, že ani v horách není zatím příliš sníh, medvědi nespí a jsou nervózní. Při procházce je proto potřebné být obezřetný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám