Hlavní obsah

Velká Británie čelí záplavám

– Londýn

Déšť a velké vlny hnané prudkým větrem přinesly povodně na jihozápadní pobřeží Anglie. Meteorologové varovali, že o víkendu mohou být záplavy na západě Británie protože zemi bude dál trápit deštivé a větrné počasí. Čekají se rozsáhlá omezení v dopravě, uvedl web zpravodajské stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záplavy ve Velké BritániiVideo: Reuters

 
Článek

Vážné nebezpečí v důsledku povodní hrozí podle úřadů na 13 místech v jihozápadní Anglii, v hrabství Gloucestershire a ve Walesu.

Představitel záchranářů Tom Mansell upřesnil, že voda již zaplavila u pobřeží například části měst Looe, Kingsbridge, Plymouth či Salcombe. Situace je prý ale zatím lepší, než se očekávalo. Skutečné nebezpečí podle Mansella hrozí jen těm, kteří se jdou podívat k břehům. „Nechápou, jak nebezpečné moře může být,” řekl podle BBC záchranář.

Panuje nebezpečí, že kromě řek Stour a Severn se z břehů kvůli pokračujícím dešťům vylijí i další toky. Británie se dosud vzpamatovává z následků vánočních bouří a povodní, které zabily pět lidí, zaplavily více než 1000 domů a desetitisíce obyvatel zanechaly bez elektrického proudu. Půda je stále nasáklá vodou a stěží může absorbovat nové přívaly srážek, proto riziko záplav je vyšší než jindy.

Pobřeží budou bičovat desetimetrové vlny

Lijáky a vichry mají sužovat také oblasti Skotska a Severního Irska, upozornil meteorologický ústav.

Wales se připravuje na přílivové vlny, které mají být nejvyšší za poslední dvě desetiletí. Vlny na pobřeží mohou podle meteorologů v hrabství Devon a Cornwall dosahovat výšky až deseti metrů. Rychlost větru na některých místech má být přes 100 kilometrů za hodinu.

Foto: Rebecca Naden, Reuters

Záplavy v britské rekreační oblasti Carmarthen Bay

Většina britských letišť a železničních společností zatím podle BBC nehlásí vážnější narušení svých pravidelných spojů, problémy ale měly v pátek vlaky spojující letiště Gatwick s centrem Londýna. Úplně zrušeny byly trajekty z Plymouthu do Francie a z Portsmouthu do Španělska; jen částečně funguje lodní spojení mezi Británií a Irskem. K dalšímu omezení dopravy podle úřadů nejspíš dojde o víkendu.

Záplavy v Bretani

Pod vodou v pátek také zůstala některá místa v Bretani na západě Francie, která v důsledku lijáků v minulých dnech postihly povodně. Nejhorší situace zůstává ve městě Quimperlé, kde voda dosáhla ve čtvrtek výšky 4,5 metru.

Reklama

Výběr článků

Načítám