Hlavní obsah

Německo má první ministryni, která veřejně přiznala svou lesbickou orientaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově jmenovaná německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová v novinovém rozhovoru přiznala, že žije se ženou. Berlínský deník Der Tagesspiegel pak napsal, že se tak stala vůbec první spolkovou ministryní, která se v Německu veřejně přihlásila k lesbické orientaci.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová

Článek

Němečtí homosexuálové a servery věnující se tematice sexuálních menšin její takzvaný "coming out" chválí a jednašedesátileté sociální demokratce vyjadřují respekt.

Hendricksová v rozhovoru pro silvestrovské vydání listu Rheinische Post líčila, jak se chystá na konec roku a na stěhování z domovského Kleve do Berlína. Na okraj poznamenala, že Silvestra stráví se svou životní partnerkou v hlavním městě.

"Vezmeme si do batohu lahev sektu a dvě skleničky a přiťukneme si na nový rok 2014," přiblížila deníku své plány.

Spíše než způsob, jakým nová německá ministryně tráví poslední den v roce, ale německou gay a lesbickou komunitu zaujalo to, že se přiznala k životní partnerce. Ačkoli v Kleve i v německé sociální demokracii (SPD) byla podle německého tisku její orientace veřejným tajemstvím, ona sama se k ní dosud nikdy veřejně nevyjádřila. Obsah rozhovoru nechtěla politička komentovat ani ve čtvrtek.

Bojovnice za práva menšin

"Každý coming out (přiznání se k menšinové sexuální orientaci) pomůže k většímu přijímání partnerství stejného pohlaví," přivítal krok Hendricksové specializovaný server queer.de.

"Respekt", "Konečně také nějaká lesba", "Hezké, jak samozřejmě a tiše se nová ministryně životního prostředí přiznala ke své lesbické orientaci", kvitovali prohlášení ministryně uživatelé internetu a společenských sítí.

Hendricksová se jako politička dlouhodobě zasazuje za práva homosexuálů a ostatních sexuálních menšin. Je první členem současné německé vlády velké koalice, který se přihlásil k homosexualitě.

V předchozím kabinetu konzervativců a liberálů se svou menšinovou orientací netajil bývalý ministr zahraničí Guido Westerwelle. K homosexualitě se veřejně hlásí i dlouholetý berlínský primátor Klaus Wowereit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám