Hlavní obsah

Atentátníci z Volgogradu se cvičili na Kavkaze

Volgograd

Teroristé, kteří podnikli sebevražedné útoky ve Volgogradu s desítkami mrtvých, přijeli do města z neklidného severního Kavkazu, kde podstoupili výcvik sebevražedných atentátníků. Zjistili to podle agentury Interfax ruští vyšetřovatelé.

Foto: Ulianov24/Handout via Reuters, Reuters

Autobus, v němž se v pondělí ve Volgogradu odpálil sebevražedný útočník.

Článek

"Podařilo se předběžně načrtnout obrázek toho, co se stalo. Řada stop naznačuje, že sebevražední atentátníci, kteří odpálili bomby na nádraží a v trolejbusu, byli vycvičeni nikoliv ve Volgogradské oblasti, ale přicestovali sem z Kavkazu nejspíš již s konkrétním úkolem destabilizovat situaci a vyhodit se do povětří, a způsobit tak velký počet obětí a zraněných," řekl nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek.

Z výcvikového střediska na Kavkaze se do Volgogradu atentátníci prý dostali "polními cestami, obcházejícími frekventované trasy, kde hlídkují policisté".

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Výbuch na nádraží ve Volgogradu zachycený městskou kamerouVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky atentátu v trolejbusu ve VolgograduVideo: Reuters

Národní protiteroristický výbor oficiálně o chodu vyšetřování uvedl zatím jen to, že "vedlo k jistým výsledkům", ale blíže je neupřesnil.

Rozsáhlé pátrání po případných spolupachatelích vedlo podle místních úřadů k zatčení více než 700 lidí za různé přestupky, jakož i 12 zločinců, po nichž se pátralo, a 70 podezřelých ze spáchání trestných činů. Kvůli zátahům ve městě podle médií poklesla kriminalita.

Atentáty, nedělní na nádraží a pondělní v trolejbusu, si vyžádaly 34 obětí a asi stovku zraněných. Podle ministerstva zdravotnictví v nemocnicích zůstává dosud 62 pacientů, z nichž pět zápasí o život.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám