Hlavní obsah

Na Slovensku se rozloučili s vojáky, které zabil Tálibán

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Na Slovensku se ve čtvrtek konaly pohřby dvou vojáků, kteří přišli minulý týden o život při atentátu v afghánském hlavním městě Kábulu. Pohřeb 39letého Patrika Fraštia se konal v Žilině za účasti zhruba 300 lidí, jeho o pět let mladšího kolegu, nadporučíka Edmunda Makovníka, pohřbili v Košicích.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Americké nákladní auto odtahuje obrněné vozidlo zasažené útokem sebevražedného atentátníka v Kábulu. Při útoku zemřeli i dva Slováci.

Článek

Oba příslušníci 5. pluku speciálních sil slovenské armády seděli v prvním vozidle kolony spojeneckých sil, která se v Kábulu stala terčem útoku bojovníků hnutí Tálibán. Útočník aktivoval nálož v zaparkovaném civilním voze ve chvíli, kdy kolem konvoj projížděl. Výbuch zasáhl první vozidlo kolony, v němž zahynuli dva slovenští vojáci a jeden Američan.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útočník zabil tři vojáky v Kábulu, mezi oběťmi jsou zřejmě SlováciVideo: Reuters

Těla Slováků transportovali americkým letounem na základnu Ramstein v Německu a odtud je slovenským vládním speciálem převezli na Slovensko. Na palubě speciálu byl i slovenský premiér Robert Fico.

Slovenská armáda přišla v Afghánistánu už o tři vojáky. Loni v červenci zastřelil příslušník afghánské armády 35letého Slováka Daniela Kavuliaka a další dva slovenské vojáky těžce zranil.

Reklama

Výběr článků

Načítám