Hlavní obsah

Těhotná Polka vběhla opilá pod auto. Žena zemřela, dítě bojuje o život

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Jednatřicetiletá Polka v devátém měsíci těhotenství podlehla na Nový rok zraněním, která utrpěla, když ji v Lodži po půlnoci srazilo auto. V krvi měla dvě promile alkoholu. Lékaři ale přivedli na svět císařským řezem její dítě a bojují o jeho život.

Foto: archiv, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Ženu srazilo auto v prvních minutách nového roku. Se skupinou dalších opilých lidí odpalovali na ulici pyrotechniku a zastavovali projíždějící auta. „Byla mezi nimi i žena ve vysokém stupni těhotenství, která vběhla pod jedno z aut, jehož řidič v panice prchal před útočníky,“ řekla mluvčí policie v Lodži Aneta Sobierajová.

„Zatímco v krvi řidiče, který těhotnou ženu přejel, nezjistila policie žádný alkohol, u ženy naměřila dvě promile alkoholu,“ dodal mluvčí.

Přesné příčiny nehody police ještě zjišťuje za pomoci záznamů z bezpečnostních kamer a výpovědí svědků.

Peklo na polských silnicích 

Po tragickém Silvestru, kdy silně opilý šestadvacetiletý řidič v obci Kamień Pomorski na severu Polska zabil šest lidí včetně dítěte a policisty a zranil dvě děti, si polský premiér Donald Tusk povolal ministry vnitra a spravedlnosti, aby zvážili opatření v boji proti opilosti řidičů.

„Varoval bych před požadavkem, abychom okamžitě zavedli nějaká drastická právní opatření,” řekl televizi TVN 24 ministr vnitra Bartlomiej Sienkiewicz. Problém podle něj tkví ve všeobecné toleranci vůči alkoholu a tuto mentalitu je nutné změnit.

„Ti lidé mají rodiny, své nejbližší, kteří často spolu s nimi usedají do auta, a pak zabíjejí druhé lidí. Není to výlučně věc viníka, ale i jeho okolí,“ argumentoval.

Přílišnou shovívavost vůči opilcům za volantem vyčítá šéf sdružení obětí silničních nehod Janusz Popiel také polským soudům.

Spolucestující řidiče, který zabil šest lidí, mezitím podle serveru onet.pl popřela, že by šofér najel do lidí na chodníku schválně. Vyšetřovatelé to však nevylučují, i když zvažují také možnosti, že mladík se chtěl před ženou předvést a přecenil své síly.

Pasažérka připustila, že během jízdy se s řidičem hádala. Řidič po nehodě nadýchal téměř dvě promile. Za jízdu v opilosti se musel zodpovídat už v roce 2006, kdy přišel na rok o řidičský průkaz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám