Hlavní obsah

Pošťák strávil 17 let ve vězení za znásilnění, které nespáchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Třiapadesátiletý Brit Victor Nealon strávil třetinu svého života ve vězení. Dostal doživotní trest za pokus o znásilnění 22leté ženy, ke kterému došlo v lednu 1997. Test DNA z blůzy ženy ale 13. prosince 2013 ukázal, že nepatří pošťákovi, ale jinému muži.

Článek

Nealon se k činu nikdy nepřiznal, i když přiznání by mu umožnilo, aby dostal nižší trest a poté, co by si odseděl polovinu, by mohl být propuštěn.

O revizi procesu žádali jak Nealon, tak i oběť znásilnění. Nakonec britská policie případ znovu otevřela. Nealon byl zproštěn obvinění. „Jak řekl Nelson Mandela – ke svobodě není jednoduchá cesta,“ dodal k tomu, jak obtížné bylo dosáhnout obnovení procesu.

Nyní zvažuje, že podá žalobu na policii. Zřejmě by šlo o občanský spor o náhradu. Nechce ale předjímat, jak se nakonec rozhodne: „Policie nikdy neměla žádný důkaz proti mně, ale moji právníci u soudu byli neschopní, což jsem bohužel tehdy nevěděl,“ řekl Nealon listu Daily Mail a dodal. „Nyní je čas pro spravedlnost. Chci zpátky svůj život. Teď ale musím být rozumný. Systém je takový, jaký je, a já musím být trpělivý.“

Nealon ale současně uvádí, že zkušenost z vězení byla pozitivní: „Po této zkušenosti jsem větší osobností. Všechny zkušenosti mají svou cenu.“

Nealon, který se dostal na svobodu ještě před Štědrým dnem, byl šokován změnami, jaké Británie prodělala, ať už to bylo přeplněné nádraží v Leedsu, nebo to, že cena telefonního hovoru vzrostla z deseti pencí na 60.

Nealon má i další plány. Rád by se podíval do Egypta, jak ale říká: „Jen jít si pro mléko je pro mě něčím novým.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám