Hlavní obsah

Tisíce Britů byly na Vánoce bez elektřiny, přišly bleskové povodně

– Londýn

Tisíce Britů se probudily do středečního vánočního rána bez elektřiny. Na mnoha místech britských ostrovů se lidé potýkají i se záplavami, které vyvolaly intenzivní přívalové srážky. Británii a Francii zasáhly již v pondělí a v úterý bouře s velmi silným větrem. S problémy se potýkala zejména doprava, zrušeno bylo rovněž mnoho železničních, leteckých i lodních spojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Štědrý den doprovázely v části Velké Británie povodněVideo: Reuters

 
Článek

Na třech místech v Británii byly vyhlášeny nejvyšší povodňové stupně, na zhruba 350 místech platí varování před záplavami. Podle ostrovních úřadů jsou postiženy zejména hrabství Dorset, Kent a centrální část Anglie.

Desítky tisíc Britů se ocitly bez elektřiny již v úterý, tedy na Štědrý večer. Technici se ráno, kdy se v zemi rozdávají dárky, snažili co nejvíce rozvodných sítí zprovoznit.

Tři lidé zemřeli

Za poslední tři dny zemřelo v Británii v důsledku silného větru a deště pět lidí, včetně muže, který se snažil zachránit svého psa z rozvodněné řeky.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Auta překonávají zatopenou ulici u Reigate jižně od Londýna.

Policie v Dorsetu na jihozápadě Anglie evakuovala brzy ráno asi 100 místních obyvatel, protože se obávala, že jejich domy zaplaví řeka Stour.

Rozmary počasí zkomplikovaly tisícům lidí cestu domů na svátky. Velké problémy mělo zejména londýnské letiště Gatwick, které v úterý zasáhly "závažné výpadky elektřiny", takže lety začaly nabírat zpoždění. Rozhněvaní cestující, kteří tam uvízli, se i dnes snažili dostat do svých domovů či k příbuzným.

Foto: Sang Tan, ČTK/AP

Zavazadla cestujících, kteří na Štědrý den čekali na letišti Gatwick na spoj.

Letiště i ve středu na svých internetových stránkách uvádí, že "kvůli nepříznivému počasí za posledních 48 hodin dochází stále v některých částech severního terminálu k výpadkům elektřiny, což způsobuje zpoždění letů".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám