Hlavní obsah

Část syrských chemických zbraní zničí Británie

Londýn

Velká Británie na svém území zničí část syrského arzenálu chemických zbraní, uvedlo v pátek britské ministerstvo zahraničí. Týká se to 150 tun dvou průmyslově vyráběných chemikálií. Londýn tak pomohl vyřešit problém s likvidací syrského chemického arzenálu, když Albánie odmítla jeho likvidaci na svém území.

Foto: Reuters

Expert OSN zajišťuje důkazy na místě údajného použití chemických zbraní.

Článek

Londýn nejenom zničí látky, při jejichž sloučení vzniká sarin, ale také poskytne vojenské plavidlo jako ozbrojený doprovod dánským a norským nákladním lodím, které chemické látky ze Sýrie do Británie přepraví. Informovalo o tom v pátek podle agentur AP a Reuters britské ministerstvo zahraničí.

Látky, jichž se ujme Británie, jsou používány ve farmaceutickém průmyslu. V Británii mají být převezeny do průmyslového zařízení, kde budou spáleny a zničeny. "Je důležité zdůraznit, že to jsou chemické látky, nikoli chemické zbraně," sdělilo dále britské ministerstvo. Obě látky jsou podle něj vysoce toxické jen v případě, že jsou smíchány. Pak z nich vzniká nervový plyn. Chemikálie budou ze Sýrie transportovány každá zvlášť.

Také Spojené státy se už koncem listopadu nabídly, že zničí část syrských chemických zbraní přímo na jedné ze svých lodí na moři pomocí hydrolýzy. Británie oznámila, že Američanům poskytne speciální techniku na pomoc při transportu materiálu.

Zapojení do likvidace těchto nebezpečných syrských zásob přislíbily také Rusko, Čína, Dánsko, Norsko a Finsko. Česká republika poskytne 2,6 miliónu korun finanční pomoci na likvidaci chemických zbraní v Sýrii.

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) přijala plán zničení syrských chemických zbraní mimo Sýrii do poloviny roku 2014. Sýrie má odhadem kolem 1300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám