Hlavní obsah

Slovenský extremista Kotleba nastoupil do úřadu a otřel se o EU

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banská Bystrica

Nově zvolený banskobystrický župan (hejtman) Marian Kotleba složil v pátek slib a převzal funkci. Ceremoniál se odehrál za značného zájmu veřejnosti, protože Kotleba je považován za vůdce slovenských extremistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Marian Kotleba se ujal funkce šéfa Banskobystrického krajeVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Kotleba složil slib do rukou dosavadního župana Vladimíra Maňka. Slib složili také poslanci krajského zastupitelstva a vzápětí se konala ustavující schůze zastupitelstva banskobystrického kraje.

„Mým hlavní cílem je zvýšení zaměstnanosti, zvýšení bezpečnosti a potírání korupce. Věřím, že mi v tom budete pomáhat, že to nebude boj, ale spolupráce,“ uvedl nový župan Kotleba na adresu zastupitelského sboru. V něm ale kromě něj není žádný zástupce jeho ultrapravicové Lidové strany Naše Slovensko.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Marian Kotleba

„Ke splnění našich cílů se budeme snažit hledat zdroje všude. Zároveň se budeme snažit snížit závislost kraje na Evropské unii. Musíme si říct, že Evropská unie se svými omezeními má velký podíl na likvidaci všeho dobrého v našem kraji. V první řadě nás musí zajímat naši lidé a jejich potřeby, až pak jsou zájmy Evropské unie,“ dodal.

Porazil druhého muže vládního Směru

Kotleba ve volbách porazil místopředsedu vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku. Získal v rozhodujícím druhém kole voleb přes 55 procent hlasů, Maňka pouze 44,5 procenta. Vítězství Kotleby bylo největším překvapením krajských voleb na Slovensku. [celá zpráva]

Podle politologů bylo vítězství Kotleby projevem hněvu a nespokojenosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám