Hlavní obsah

Putin popřel rozmístění Iskanderů u Kaliningradu, ale uvažuje o tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva ještě nerozhodla o rozmístění raket Iskander v Kaliningradské oblasti na západě Ruska, řekl ve čtvrtek ruský prezident Vladimir Putin. Ten ale zároveň nevylučuje, že to udělá, a to jako reakci na americký protiraketový štít. Ruské ministerstvo obrany přitom počátkem týdne přiznalo, že v Kaliningradské oblasti už Iskandery jsou.

Článek

"Za prvé, zatím jsme takové rozhodnutí neučinili, ať se (na Západě) uklidní," reagoval Putin na dotaz týkající se informací, že Rusko už má Iskandery v Kaliningradu. O rozmístění informoval německý bulvární list Bild, jehož zprávu potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Putin zmínil, že rozmístění Iskanderů by mohlo být odpovědí na rozmístění amerického protiraketového deštníku nad Evropou: "Iskander je pouze jedním z prvků možné odpovědi, a to zdaleka ne nejúčinnější. I když ve své kategorii je to nejúčinnější zbraň na světě."

Putin ale varoval, že Rusko na deštník může zareagovat, když řekl: "Jen není nutné nikoho provokovat k odvetným krokům."

Rakety jsou u hranic, tvrdila obrana

Bild v neděli napsal, že Rusko v Kaliningradské oblasti rozmístilo rakety Iskander-M s dosahem zhruba 500 kilometrů, takže mohou zasáhnout celé Polsko i okraj Berlína. Nést mohou i jaderné hlavice.

Mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov následující den sdělil, že Iskandery v Kaliningradu jsou a že to neodporuje žádným mezinárodním dohodám. List Izvěstija přitom citoval nejmenovaný zdroj z ministerstva, který tvrdil, že Iskandery se v Kaliningradské oblasti nacházejí už půldruhého roku. [celá zpráva]

O rozmístění Iskanderů se mluví už několik let. Rusko tím opakovaně hrozí kvůli štítu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám