Hlavní obsah

Putin nebrání Ukrajině v přidružení k EU, jen bratrsky pomáhá, ale už jedná o celní unii

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek popřel, že by Moskva byla proti dohodě o přidružení Ukrajiny k Evropské unii a že by slíbená pomoc měla bránit Kyjevu orientovat se také na západ. Týž den Janukovyč uvedl, že hospodářské dohody s Ruskem nejsou v rozporu s integrací Ukrajiny do EU, připustil ale připojení k některým ustanovením celní unie s Ruskem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ukrajinský prezindet Viktor Janukovyč a ruský prezident Vladimir Putin při podpisu dohody

Článek

"Tyto dohody nejsou v rozporu s integračními záměry. Jedná se o ekonomické vztahy," odpověděl podle AFP prezident na otázku, zda dohody uzavřené v Moskvě zpochybňují asociační dohodu s EU, kterou Janukovyč v listopadu odmítl podepsat.

Janukovyč ale zašel v integraci dále, než původně uváděl. Zmínil, že zvažuje připojit se k některým ustanovením celní unie s Ruskem, v níž už je Bělorusko a Kazachstán. Prezident uvedl, že jeho vláda nyní zkoumá, ke kterým částem této unie by se Ukrajina mohla přidat.

To ale původně popíral a zcela to odmítají Ukrajinci, kteří demonstrují už měsíc v Kyjevě za připojení k EU.

Foto: Ria Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Janukovyč po úterním jednání v Kremlu tvrdil, že o případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie se nehovořilo.

Současné členství v euroasijském celním společenství a v Evropské unii považují experti za vyloučené.

Putin hájí pomoc bratrskému národu 

„Vidíme, že Ukrajina je v obtížné situaci... Když říkáme, že je to bratrský národ, bratrský lid, pak podle toho musíme jednat. To je hlavní důvod, proč jsme se jim rozhodli pomoci,” prohlásil Putin na tiskové konferenci, kterou jako tradičně uspořádal na závěr roku.

Odpovídal na otázky zpravodaje ukrajinské agentury Unian, který se Putina zeptal, zda si Moskva Kyjev kupuje a zda je připravena dát Janukovyčovi ještě více peněz než dohodnutých 15 miliard dolarů. „A kolik byste si přál?” zareagoval nakonec s úsměvem ruský prezident.

Na otázku zpravodaje, zda dohody nebyly vedeny snahou zabránit podpisu asociační dohody Ukrajiny s EU, Putin opakovaně zdůraznil přání pomoci „bratrské zemi”.

Ukrajinský novinář se též zeptal, proč Moskva po tři roky odmítala ustoupit od vysoké ceny za plyn a proč nyní „najednou” se zlevněním souhlasila. Podle Putina šlo ovšem o „normální” ekonomické podmínky, které byly při podpisu dřívější dohody a které panují i při nynější úpravě ceny.

„EU v Ukrajině vidí jen zemědělský přívažek”

Putin ale dodal, že ho vedly i ekonomické zájmy. „Nemůžeme naši ekonomiku nechat nechráněnou, pokud by se Ukrajina připojila k asociační dohodě,” řekl a dodal, že obě země mají těsné ekonomické vztahy a například všechny motory vrtulníků pro ruskou armádu se vyrábějí na Ukrajině. Podle Putina EU vidí v Ukrajině jen zemědělský přívažek.

V úterý Putin a Janukovyč podepsali dohodu, že Rusko sníží ceny dodávaného plynu o třetinu a koupí ukrajinské dluhopisy na 15 miliard dolarů. Ukrajina nutně potřebuje peníze, protože má příští rok splatit 17 miliard dolarů z půjček. [celá zpráva]

Na Ukrajině protestují skoro měsíc odpůrci vlády, jimž vadí, že Viktor Janukovyč na poslední chvíli odstoupil od podepsání asociační dohody s EU. Jsou přesvědčeni, že Janukovyč podpisem smlouvy s Ruskem zradil zemi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám