Hlavní obsah

Ve Vídni demonstrovaly desetitisíce státních zaměstnanců za vyšší platy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Ve Vídni ve středu demonstrovalo za vyšší mzdy 40 000 rakouských státních zaměstnanců, od policistů přes zdravotní sestry až po učitelky v mateřských školách a metaře. Demonstranti na několik hodin zablokovali hlavní třídy metropole, informovala agentura AP. Šlo tak o největší demonstraci svého druhu za několik posledních let v Rakousku, které patří mezi nejbohatší země Evropské unie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za vyšší platy demonstrovalo ve Vídni 40 000 státních úředníkůVideo: Reuters

 
Článek

Odbory zastupující zájmy státních zaměstnanců požadují zvýšení mezd o 2,3 procenta, zatímco vláda nabízí nárůst o 1,7 procenta. Učitelé kromě toho podle agentury DPA protestují proti nové normě, která po nich vyžaduje práci navíc.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Státní zaměstnanci protestující ve Vídni

Někteří demonstranti nesli transparenty se sloganem „Méně peněz pro banky, více pro nás”. Odkazovali tak na nákladné sanace finančních institucí zasažených dluhovou krizí v eurozóně.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Demonstranti zaplnili Vídeň

Protesty provázejí začátek funkčního období další rakouské vlády velké koalice, která zahájila práci v pondělí. Už v úterý demonstrovalo kolem 9000 studentů proti zrušení samostatného ministerstva vědy. To se stalo součástí ministerstva hospodářství.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Sttátní zaměstnanci demonstrují pod trasparenty Jsem tam, kde nás potřebujete a Pracujeme celý den, 24 hodin, 365 dní pro bohaství národa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám