Hlavní obsah

Evropská komise našla bič na elektronické cigarety

Brusel

Evropská komise rozhodla o větší regulaci trhu s cigaretami, včetně těch elektronických. Ve středu schválila směrnici, která umožní zakázat tzv. dobíjecí cigarety, pokud jejich prodej ze zdravotních důvodů omezí tři členské státy. Znění tabákové směrnice odráží komplikovaně vyjednanou dohodu mezi europoslanci a vládami jednotlivých zemí o míře regulace elektronických cigaret.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Nová směrnice neobsahuje požadavek vlád některých evropských zemí, aby se takzvané e-cigarety považovaly za léčivo a prodávaly se jen v přísněji regulovaných lékárnách. Elektronické kuřivo bude podle agentury Reuters i nadále k dispozici v běžných obchodech.

Evropská komise ale bude mít v budoucnu právo zakázat prodej populárních dobíjecích (nikoli jednorázových) e-cigaret v celé unii v okamžiku, kdy jejich prodej zakážou ze zdravotních důvodů nejméně tři členské země EU.

Objem prodeje elektronických cigaret by měl podle odhadů v příštích deseti letech překročit prodej cigaret klasických.

Větší varování

Podle nových pravidel, která vstoupí v platnost v roce 2016, budou muset cigarety a cigaretový tabák nést na obalech protikuřácké varování pokrývající nejméně 65 procent přední a zadní strany.

Zakázán bude tabák s příchutěmi, například ovocnou nebo vanilkovou. Mentolové cigarety se nebudou smět prodávat o čtyři roky později, tedy v roce 2020.

Dohoda o nových protikuřáckých pravidlech ještě podléhá schválení unijních ministrů a pléna Evropského parlamentu.

Na následky kouření zemře v Evropské unii ročně asi 700 000 lidí, uvádí Evropská komise. Podle údajů Bruselu a dalších mezinárodních organizací se v Evropě kouří nejvíc na světě: cigaretu si zde zapaluje skoro třetina obyvatel.

Reklama

Související články

Boj o e-cigarety se rozhořel v EU

Pokud mocný lobbing farmaceutického průmyslu dosáhne svého cíle, budou elektronické cigarety regulovány jako léky, nikoliv jako tabákové výrobky. A právě o to...

Výběr článků

Načítám