Hlavní obsah

Rusko zachránilo Ukrajinu před bankrotem, tvrdí premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský premiér Mykola Azarov ve středu hájil dohodu mezi Kyjevem a Moskvou, která zajišťuje snížení cen odebíraného plynu a také to, že Rusko koupí ukrajinské dluhopisy za 15 miliard dolarů. Podle něj dohoda odvrátila hrozící státní bankrot.

Foto: Konstantin Chernichkin , Reuters

Ukrajinský premiér Mykola Azarov

Článek

”Co by čekalo Ukrajinu? Odpověď je zjevná: bankrot a sociální kolaps. Takový novoroční dárek by v takovém případě čekal Ukrajince,” řekl Azarov poslancům při zasedání parlamentu.

Premiér tvrdí, že pomoc Ruska v podobě 15 miliard dolarů za státní dluhopisy by mohla zemi přinést stabilitu. „Dohody mezi ukrajinským a ruským prezidentem nám umožní naplánovat nadcházející léta jako roky rozvoje a důvěry lidu ve stabilní život. “ Azarov dodal, že „výjimečně příznivé podmínky” úvěrování ukrajinské ekonomiky „umožní podniknout rozsáhlé plány na modernizaci hospodářství”.

Za plyn o třetinu méně

Podle Azarova by „obnovení ekonomického růstu“ také mohlo napomoci výraznému snížení cen plynu. Nižší ceny na plyn mají platit od 1. ledna až do vypršení původně desetiletého kontraktu v lednu 2019. Za tisíc kubíků bude země platit 268 dolarů místo dosavadních 400 dolarů. [celá zpráva]

Na vysoké ceny přistoupila v roce 2009 Julija Tymošenková za plynové krize, kdy Rusko zastavilo dodávky plynu do Evropy, protože Ukrajina si z nich odčerpávala pro své potřeby a za dodávky neplatila. Tymošenková byla kvůli dohodě odsouzena.

Azarov také pohrozil prozápadním demonstrantům, kteří pokračují v protestech, protože Ukrajina nepodepsala asociační dohodu, že nenechá nikoho „destabilizovat situaci”.

Janukovyč podpis podmínil půjčkou ve výši 20 miliard eur, ale na to Brusel nepřistoupil. Ukrajina má v příštím roce zaplatit na splátkách půjček a za plyn cca 17 miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám