Hlavní obsah

Fico oznámil kandidaturu na prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenský premiér Robert Fico (49) ve středu odpoledne oznámil svou kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky. Učinil tak na půdě parlamentu v Bratislavě za přítomnosti členů své vlády, poslanců strany Směr-sociální demokracie a velvyslanců akreditovaných na Slovensku.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Mému rozhodnutí a rozhodnutí strany Směr předcházela úvaha, podle níž současná vláda požívá jeden z nejsilnějších politických mandátů v Evropské unii,“ uvedl Fico s tím, že jeho kandidaturu podpořilo předsednictvo Směru jednomyslně.

Jako prezident chce využít své dlouholeté politické zkušenosti. „Byla by chyba, kdyby prezident ve své funkci jen sbíral politické zkušenosti. Chci být vlastenecký prezident. Patřím ke dvěma posledním aktivním politikům, kteří hlasovali pro Deklaraci o svrchovanosti Slovenska a ústavu Slovenské republiky v roce 1992,“ uvedl Fico.

Předseda Směru by měl až do prezidentských voleb stát v čele vlády. Abdikuje pouze v případě úspěchu v prezidentských volbách. O svém případném nástupci v premiérském křesle se nezmínil.

Fico je dlouhodobě nejpopulárnějším slovenským politikem a strana Směr si udržuje i téměř dva roky po volbách vysoké preference. Fico bude patřit určitě k favoritům volby hlavy státu a postup do druhého kola voleb by mu neměl ujít. Zůstává ale otázkou, kdo bude jeho soupeřem ve druhém kole.

Premiér Robert Fico oznámil kandidaturu na slovenského prezidentaVideo: Ivan Vilček, Právo

Nedávné krajské volby v banskobystrickém kraji však ukázaly, že i Směr je porazitelný. V boji o post župana (hejtmana) zde místopředseda strany Směr Vladimír Maňka prohrál s představitelem krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Marianem Kotlebou. [celá zpráva]

Jeho šance jsou velké

Volby hlavy státu se na Slovensku uskuteční na jaře příštího roku. V červnu vyprší druhé volební období současného prezidenta Ivana Gašparoviče. Mezi kandidáty jsou například herec Milan Kňažko, expremiér Ján Čarnogurský i bývalý předseda parlamentu Pavol Hrušovský. Poprvé v historii postavila vlastního kandidáta také maďarská menšina v osobě Gyuly Bárdose.

Ještě předtím, než Fico ohlásil kandidaturu, se objevovaly komentáře, že pro tak aktivního politika, jako je Fico, nemusí být optimální stát se hlavou státu, protože prezident v parlamentní demokracii nemá takovou možnost ovlivňovat politiku a směřování země jako premiér.

Kňažko Fica nešetřil

Ficův protikandidát Kňažko prohlásil, že premiér vyměnil jistoty pro občany za jistoty pro sebe. „Jisté je, že opouští své voliče a dezertuje z funkce premiéra, protože nedokáže plnit své sliby. Robert Fico potvrdil, že mu jde o koncentraci moci,“ uvedl Kňažko.

Podle politologa Michala Horského ale větší předpoklady ke zvolení do prezidentské funkce než teď už Fico mít nebude. „Jeho rozhodnutí kandidovat říká, že v úřadě předsedy vlády dosáhl svého politického vrcholu. Dalším stupínkem je prezidentský úřad,“ uvedl Horský.

Také současný slovenský prezident Ivan Gašparovič kandidaturu Fica přivítal. „Je to zkušený politik s vysokou důvěrou mezi občany. Ze současných kandidátů má největší zkušenosti i největší rozhled a je velmi pozitivně vnímaný v zahraničí,“ uvedl Gašparovič.

Související témata

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Reklama

Související články

Fico přežil hlasování o důvěře

Poslanci vládní strany Směr - sociální demokracie podle očekávání ve čtvrtek podrželi vládu premiéra Roberta Fica. Po dvoudenní rozpravě došlo ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám