Hlavní obsah

Atentát u Lockerbie: Skutečný pachatel je Egypťan

Právo, mcm

Za skutečného hlavního podezřelého ze spáchání děsivého atentátu nad skotským městem Lockerbie před 25 lety by měl být považován egyptský terorista Mohamed Abú Talb (59) spjatý s militantními skupinami Palestinců. S odvoláním na zprávu dvou nezávislých vyšetřovatelů z roku 2002, o níž má tento týden vysílat dokumentární film televize al-Džazíra, to napsala britská média.

Článek

„Nikdy jsme neviděli vyšetřování trestného činu, při němž by bylo tak konzistentně zanedbáváno alternativní a mnohem přesvědčivější vysvětlení případu,“ upozornili autoři zprávy, Philip Corbett, bývalý vysoký policejní důstojník a někdejší bezpečnostní poradce britské Bank of England, spolu s bývalou právničkou soudu v New Yorku Jessicou de Grazia.

Ve zprávě Operation Bird (Operaci Pták) uvedli, že to byl právě Talb, kdo podplatil zaměstnance londýnského letiště Heathrow, aby mohl na palubu dostat kufr s bombou. Dosud se mluvilo jen o tom, že nálož propašoval do letadla libyjský agent Abdelbaset al-Midžráhí na Maltě.

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Abú Talb na archivním snímku

Pro vypracování zprávy Corbetta a jeho partnerku najali obhájci Midžrahího. Ten byl v roce 2001 odsouzen jako hlavní pachatel atentátu a z vězení se dostal až v roce 2009. [celá zpráva]

Jeho propuštění Londýn zdůvodnil rakovinou, na niž Libyjec zemřel loni. [celá zpráva]

Zfalšovaný důkaz?

Zpráva tvrdí, že klíčový důkaz použitý proti němu – plošný spoj, údajně součást časovače bomby – vyšetřovatelé zfalšovali a že s tričkem, v němž ho prý nalezli, se manipulovalo. De Grazia a Corbett po pětiměsíčním šetření dospěli k závěru, že „vyšetřování pumového útoku v Lockerbie bylo svedeno z cesty v důsledku úředního zásahu“.

„Podle naší zkušenosti by rozhodnutí zasáhnout mohlo být přijato na nejvyšší úrovni státní správy, nejpravděpodobněji vrcholným představitelem americké CIA,“ dodali.

Egypťan Talb patřil mezi první podezřelé, nakonec ale výměnou za imunitu vypovídal v roce 2001 proti Midžrahímu. Později důstojník CIA uvedl, že dostal půl miliónu dolarů od Íránu.

V roce 1989 byl Talb odsouzen na doživotí za podíl na pumových útocích v Kodani a Amsterdamu, při nichž jeden člověk zahynul a dalších 20 utrpělo zranění.

Atentát na letadlo PanAm nad Lockerbie

Atentát z 18. prosince 1988 na transatlantickou linku PanAm 103 si vyžádal 270 obětí, z nichž 259 byli pasažéři a posádka letadla a jedenáct obyvatelé skotské vesničky Lockerbie, na kterou stroj dopadl. Midžrahí byl v roce 2001 v Británii odsouzen na doživotí s možností propuštění nejdříve po 27 letech.

Atentát vedl k hluboké roztržce mezi Libyí, která dlouho jakýkoli podíl na něm popírala, a západním světem.

           Zdroj: ČTK

Po dvaceti letech ho propustili z vězení a nyní poklidně žije ve švédské Uppsale. K informacím al-Džazíry se odmítl jakkoliv vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám