Hlavní obsah

Na Zemi dopadnou z oběžné dráhy zbytky dvou ruských družic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V příštích 48 hodinách na povrch Země dopadnou úlomky staré vojenské družice Oko, která byla součástí sovětského varovného systému. Napsal to v pondělí ruský zpravodajský server Newsru s odvoláním na informace ruských expertů.

Foto: NTs OMZ

Fotografie Země pořízená satelitem Electro-L

Článek

Úlomky by měly dopadnout na jižní polokouli. Na přelomu roku pak stejný osud čeká další kosmický aparát. Místo dopadu zatím není známé.

Družice Oko měla sovětské velení upozorňovat na starty nepřátelských balistických raket. Podobných družic v sovětské éře z kosmodromu v polárním Plesecku odstartovala zhruba stovka. Zbytky rakety by podle výpočtu odborníků měly spadnout do vod Indického oceánu. Váha družice je 1250 kilogramů, velká většina ale při průchodu atmosférou shoří.

V novém roce spadnou kusy další družice

Kolem Nového roku se čeká na dopad úlomků sovětské družice Molnija-3-45. Přesné datum ani místo dopadu zatím experti podle Newsru neznají. Americká agentura pro sledování kosmického smetí hovoří o 27. prosinci, Rusové předpovídají 3. leden. Váha družice je 1740 kilogramů.

Podle agentury Interfax obíhá nyní kolem Země 371 amerických, 113 čínských a 111 ruských funkčních kosmických aparátů. Počet vysloužilých družic je mnohem vyšší - Rusko má na oběžné dráze 6125 nefunkčních objektů, Spojené státy 4627 a Čína 3672.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám