Hlavní obsah

Rakouskou diplomacii povede 27letý ministr

– Vídeň

Nová rakouská vláda velké koalice složila v pondělí přísahu do rukou prezidenta Heinze Fischera. Své funkce se tak kromě staronového kancléře Wernera Faymanna (sociální demokracie, SPÖ) může ujmout i nejmladší ministr zahraničí v celé Evropské unii - teprve sedmadvacetiletý lidovec (ÖVP) Sebastian Kurz. Přísahu ministrů ve Vídni provázely protesty několika stovek lidí.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský prezident Heinz Fischer (vpravo) s novým ministrem zahraničních věcí Sebastianem Kurzem

Článek

Nová Faymannova vláda má 16 členů, z toho 14 ministrů či ministryň a dva státní tajemníky. Největší pozornost na sebe poutá mladík Kurz, který ještě ani nedokončil vysokoškolská studia práv, kvůli čemuž se pro něj v Rakousku vžila přezdívka "maturant". Na prestižním postu ministra zahraničí vystřídal vicekancléře a předsedu ÖVP Michaela Spindeleggera, který se přesunul do čela rezortu financí.

Foto: ČTK/AP

Nový šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz

Prezident Fischer při pondělním slavnostním aktu podle agentury APA označil pokračování vlády velké koalice vzhledem k výsledku zářijových parlamentních voleb i zájmům země za "logické a správné". "Podíval jsem se do vládního programu a našel jsem tam řadu užitečných a důležitých cílů," prohlásil Fischer.

Zdraží tabák a odloží odchod do důchodu

Nová rakouská vláda chce podle koaliční smlouvy do roku 2016 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a neplánuje zvyšovat daně z příjmů nebo daň z přidané hodnoty. Zvedne ale spotřební daně na alkohol a tabák a chystá se také prodloužit průměrný věk odchodu do důchodu. Kabinet sociálních demokratů a lidovců hodlá rovněž na mezinárodní scéně pokračovat ve svém tažení proti jaderným elektrárnám.

Foto: ČTK/AP

Rakouský ministerský předseda Werner Faymann (vlevo) s vicekancléřem a ministrem financí Michaelem Spindeleggerem

V centru Vídně se v pondělí sešlo několik stovek demonstrantů, kteří se transparenty a hlasitým skandováním snažili odradit prezidenta Fischera od přijetí přísahy nových ministrů. "Heinzi, nedělej to!" vyzýval hlavu státu jeden z plakátů. Protestujícím se nelíbila některá chystaná daňová opatření nebo zrušení samostatného ministerstva pro vědu a výzkum.

Vláda velké koalice SPÖ a ÖVP vládne v Rakousku nepřetržitě od roku 2007. Nejprve ji vedl sociální demokrat Alfred Gusenbauer, od konce roku 2008 pak současný kancléř Faymann.

Reklama

Výběr článků

Načítám