Hlavní obsah

Janukovyč amnestuje zadržené protivládní demonstranty

Kyjev

Poprvé od začátku třítýdenních protivládních nepokojů se v ukrajinském Kyjevě sešli zástupci vlády a opozice. U „celonárodního” kulatého stolu zasedli s prezidentem Viktorem Janukovyčem tři jeho předchůdci v úřadu hlavy státu, šéfové hlavních opozičních stran, premiér Mykola Azarov a několik ministrů.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Opoziční barikáda v centru Kyjeva

Článek

Do jednání se s poradním hlasem zapojili exprezidenti Leonid Kučma, Leonid Kravčuk a Viktor Juščenko, opoziční tábor zastupují člen vedení strany Vlast Arsenij Jaceňuk, vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko a předseda strany Svoboda Oleh Ťahnybok.

Kromě nich se kulatého stolu účastní zástupci pravoslavného duchovenstva, odboráři a členové organizací ukrajinské mládeže.

Foto: Reuters

Vitalij Kličko hovoří k policistům na kyjevském náměstí Nezávislosti.

Janukovyč podle agentury Unian hned v úvodu schůzky odsoudil „radikální akce provokatérů” v centru města. Odpovědnost za napětí, které vyvolalo pozastavení integračních rozhovorů s Evropskou unií, mají podle hlavy státu jak demonstranti, tak i „nepatřičně” zasahující policisté.

Tresty pro policii

Prezident přislíbil, že všichni zadržení opoziční aktivisté budou propuštěni na svobodu a jejich stíhání bude zastaveno. Velká část z nich už podle médií vazební věznice opustila.

Rozhodnutí o zásahu proti demonstrantům z konce listopadu, při němž byly zraněny desítky lidí, mají na svědomí tři osoby, které budou potrestány, řekl Janukovyč, aniž viníky jmenoval. Opozice žádá trest pro ministra vnitra Vitalije Zacharčenka.

Podle prezidenta emoce získaly v Kyjevě vrch nad zdravým rozumem. Opoziční akce na náměstí Nezávislosti vedly k novým výzvám k destabilizaci Ukrajiny, upozornil Janukovyč.

Špatně připravená smlouva

Prezident konstatoval, že při přípravě textu asociační smlouvy došlo z ukrajinské strany k závažným pochybením, která „ohrozila národní zájmy země”. Tento postup nezůstane bez následků. Lidé, kteří text z ukrajinské strany připravovali, budou „přinejmenším odstraněni z funkcí či přímo uvolněni z práce”, řekl Janukovyč.

Foto: Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč s šéfkou unijní diplomacie Catherine Ashtonovou

Ukrajinské vedení koncem listopadu odmítlo podepsat smlouvu o přidružení k Evropské unii v obavě, že nesouhlasná reakce Moskvy poškodí ukrajinskou ekonomiku. Kyjev vyčetl Bruselu, že nenabídl Ukrajině dostatečné finanční a hospodářské záruky pro případ ztráty ruských trhů, které mají pro ukrajinské hospodářství dodnes strategický význam.

Podle Janukovyče zůstává pro Kyjev začlenění do Evropy prioritou. Premiér Azarov dostal úkol, aby národu podal jasné vysvětlení, proč byl integrační proces zastaven a jaké nedostatky má asociační smlouva, oznámil prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

V centru Kyjeva vyrostly barikády

Demonstranti v centru Kyjeva v noci na čtvrtek postavili nové barikády o výši až pět metrů ze strachu před dalším zásahem těžkooděnců. Zpevňují je pytli se...

Výběr článků

Načítám