Hlavní obsah

Putin varoval před extremisty na Kavkaze

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek ve svém každoročním poselství o stavu země označil za jeden z největších problémů země etnické napětí, které podle něj vyvolávají zejména nacionalisté z jihu. Naléhal přitom na humanitární organizace působící v Rusku, aby byly politicky nestranné.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při výročním projevu o stavu země.

Článek

Zmínil nejen zločinecké skupiny ze separatistických jižních oblastí Ruska, ale též ruské nacionalisty.

Putin také v projevu přislíbil amnestii, která by se týkala 50 000 až 100 000 vězňů  Amnestii oznámil při svém desátém projevu ve funkci k dvacátému výročí ústavy.

Putin značnou část projevu věnoval ekonomickým otázkám. Tentokrát však  zhoršení vývoje v Rusku nesvaloval na globální ekonomiku a její krizi: „Musíme mít jasno. Hlavní důvody pro ekonomické zpomalení nejsou vnější, ale vnitřní.” Podle něj je na vině nízká produktivita práce.

Putin připustil nedostatek financí potřebných k ambiciózním rozvojovým programům ruské vlády, prohlásil ale, že nevidí důvod, aby se vzdal slibů, které dal na začátku svého třetího prezidentského období minulý rok.

„Ekonomický cyklus se může měnit a mění se, ale není důvod mluvit o přehodnocení našich cílů,” řekl Putin v Kremlu před přítomnými zákonodárci, ministry, soudci, duchovními a dalšími představiteli ruské společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám