Hlavní obsah

Rozvedená rodina zmizí ze slovenského slabikáře

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenští prvňáčci nebudou ve slabikáři číst příběh o chlapci Žigmundovi, který vyrůstá bez otce a od zítřka bude mít jiného tatínka, protože máma se po rozvodu vdává za souseda Žubajíka. Katolická církev a část rodičů tento příběh ostře kritizovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Autorky slabikáře na jednání komise ministerstva školství samy navrhly, že sporný text nahradí jiným příběhem. „Nechceme polarizovat společnost,“ cituje deník Sme jednu z autorek slabikáře Lívii Muntágovou. Ministr má ještě do Vánoc rozhodnout, zda slabikář zcela stáhne ze škol, nebo nechá vyměnit sporný text, případně nechá na školách, zda knihu vymění. „Existuje možnost, aby si školy, které tento slabikář nechtějí, vybraly z dalších dvou,“ uvedl mluvčí ministerstva školství Michal Kaliňák.

Předseda Sdružení katolických škol Ján Horecký je pro stažení slabikáře ze škol. „Rozvod prezentuje jako něco, co má šťastný, vítězný konec. Při výchově dětí je to škodlivé. Šestileté děti se s tím velmi lehce identifikují,“ uvedl. Horecký řediteluje bratislavské škole sv. Františka z Assisi, kde už sporný slabikář přestali používat.

„Příběh o neúplné rodině do slabikáře nepatří..."
Jozef Kováčik

Přirozenou rodinou je muž žena a děti

Učitelka žilinské základní školy Viera Liptáková tvrdí, že děti mají hodně spolužáků z rozvedených rodin, jako je Žigmund. „Je na učiteli, jak příběh vysvětlí,“ dodává.

„Příběh o neúplné rodině do slabikáře nepatří. Dáme tam i vraždy, protože jsou součástí života?“ ptá se mluvčí Konference biskupů Slovenska

„Přirozenou rodinou je muž, žena a děti. Děti by neměly vyrůstat v tom, že rozvody jsou v pořádku, něco normálního,“ dodává mluvčí.

Psycholog Štefan Matula by příběh ze slabikáře vynechal, protože prvňáčci se řídí emocemi a neúplnou rodinu nedovedou racionálně vyhodnotit. „Relativizování modelu tradiční rodiny může být nebezpečné,“ dodává psycholog. Školní psycholožka Iveta Jandáková však tvrdí, že příběh Žigmunda nemůže děti nepřiměřeně zatížit. Slabikář totiž prezentuje především tradiční rodinu, rozvod řeší pouze v tomto jednom případě.

    

Reklama

Výběr článků

Načítám