Hlavní obsah

Ukrajinské policii se demonstranty vytlačit nepodařilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská policie se během středy pokusila vytlačit demonstranty z náměstí Nezávislosti i z okupované radnice. Navzdory změně taktiky neuspěla. Ministr vnitra oznámil, že policie se nechystá proti demonstrantům použít násilí a kolem poledne se policejní jednotky stáhly a odjely za potlesku demonstrantů. Demonstrace pokračuje už 21 dní.

Foto: Reuters

Demonstranti stříkají vodu na na těžkooděnce.

Článek

Jednotky se pokusily při zásazích od středeční jedné hodiny minimalizovat násilí, které před deseti dny přililo oleje do ohně protestů, i když na videu CNN je vidět, jak jeden z policistů použil obušek. Uplatnily podobnou taktiku jako v úterý při likvidaci barikád. Těžkooděnci postupovali do sebe zaklesnutí v rojnici za mohutnými štíty. Někdy je použili nad sebou jako římští legionáři. Na dřevěné zátarasy vztyčené demonstranty vylezli a vlastní vahou je svalili. Použili i motorové pily.

Foto: Reuters

Střety mezi policisty a demonstranty na náměstí Nezávislosti

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Barikáda na náměstí Nezávislosti v centru Kyjeva

Na náměstí Nezávislosti sice strhli několik stanů, ale celé je neobsadili.

Berkut neuspěl ani při zásahu u okupované radnice. Za mrazu jeho příslušníci čelili záplavám vody, které na ně stříkali demonstranti z vyšších pater budovy.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Policisté čelí odporu demonstrantů v Kyjevě

Během ranního zásahu ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko vyzval protestující k zachování klidu a prohlásil, že policie proti nim nechystá použití síly: „Nikdo neporuší vaše práva na pokojný protest, ale neignorujte práva dalších občanů.”

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ukrajinští policisté za štíty na náměstí Nezávislosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám