Hlavní obsah

Obří Barbie v řetězech v Paříži protestuje proti podmínkám v čínských továrnách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Panenku Barbie v životní velikosti se zalepenými ústy a spoutanou řetězy odhalily v úterý v Paříži dvě nevládní organizace, aby tak protestovaly proti nelidským podmínkám panujícím v čínských továrnách, kde se oblíbená hračka vyrábí. Obří panenka je zabalená do růžové krabice a na první pohled se jeví jako vánoční reklamní akce firmy Mattel, která „bárbíny“ vyrábí.

Na ulici v Paříži stála obří svázaná Barbie se zalepenou pusouVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Organizace Peuples Solidaires a China Labour Watch představily Barbie jako vykořisťovaného dělníka, aby upozornily na podmínky, za kterých se panenky vyrábějí v čínských továrnách firmy Mattel. Podle nich americká společnost nutí čínské zaměstnance pracovat v nesnesitelných podmínkách a pracovních dobách.

Panenka nazvaná The Sweatshop Worker Barbie (Vykořisťovaná dělnice Barbie) má na sobě modré montérky, je spoutaná řetězy a její ústa jsou přelepená lepicí páskou.

„Dělníci v Číně nemají žádné odborové organizace, nemají se jak dovolat svých práv, prostě přijímají to, co mají,“ řekl koordinátor akce Kevin Slaten z organizace China Labour Watch.

„Smlouvu podepisují často prázdnou, vůbec netuší, k čemu se zaměstnavateli zavazují a k čemu se ve skutečnosti zavazuje on,“ dodal s tím, že panenka reprezentuje právě tuto nulovou možnost domoci se lepších pracovních podmínek.

Na růžovém obalu se objevují slogany jako „Pracuj 13 hodin denně“, „Hladovění mzdou“ nebo „Maximální efektivita“.

Mattel je největším výrobcem hraček na světě. Jen za letošní třetí čtvrtletí vykázal tržby v hodnotě 423 miliónů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám