Hlavní obsah

Neonacisty ze strany Zlatý úsvit chtějí v Řecku obžalovat z velezrady

– Atény

Důkazy, které řečtí vyšetřovatelé objevili u členů neonacistické strany Zlatý úsvit, mohou vést k novým obviněním, mimo jiné i z velezrady. Uvedl to ve středu řecký list Kathimerini s odvoláním na nejmenované zdroje z vyšetřování.

Foto: Angeliki Panagiotou, ČTK/AP

Policisté odvádějí šéfa Zlatého úsvitu Michaloliakose. Archivní snímek

Článek

Soud se nyní zabývá fotografiemi a videozáznamy, které policie zabavila v domě šéfa strany Nikolaose Michaloliakose a mluvčího partaje Iliase Kasidiarise. Plyne z nich, že sympatizují s nacistickou ideologií.

Michaloliakos byl obžalován ze členství ve zločinecké organizaci, stejně jako dalších osm poslanců. Zadržení asi dvacítky členů Zlatého úsvitu souvisí s vraždou levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase z poloviny září. [celá zpráva]

Michaloliakos je nyní ve vazbě, mluvčí strany byl propuštěn na kauci. [celá zpráva]

Na záběrech, které policisté u obou mužů nalezli, je vidět Kasidiaris s velkým množstvím zbraní i to, jak vede vojenský výcvik členů Zlatého úsvitu. Příslušníci strany na snímcích hajlují a jeden má na sobě úbor americké rasistické organizace Ku-klux-klan.

Mluvčí strany ale jakékoli provinění odmítá. Tvrdí, že na fotografiích jen „cvičí”, a odůvodnil to mimo jiné tím, že nechce skončit „obézní jako Venizelos”, čímž narážel na vůdce strany PASOK Evangelose Venizelose.

Další obžalovaný poslanec Ilias Panajotaros zase hájil oblékání do bílých rouch a kápí s tím, že šlo o „karnevalový večírek”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám