Hlavní obsah

Těžkooděnci se v Kyjevě po nočním zásahu snaží dobýt radnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Několik set policejních těžkooděnců začalo v noci na středu vytlačovat demonstranty z kyjevského náměstí Nezávislosti. Ráno na náměstí zamířili příznivci opozice. Policisté pak zasáhli u radnice obsazené demonstranty. Noční zásah zaskočil šéfku diplomacie EU Catherine Ashtonovou, která je v zemi. Opoziční předák Vitalij Kličko vyzval z náměstí k rezignaci prezidenta Viktora Janukovyče.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zasáhla proti demonstrantům v KyjevěVideo: Reuters

 
Článek

Po nočním zásahu, kdy příslušníci zásahové jednotky Berkut omezili prostor ovládaný opozicí, zamířily na náměstí Nezávislosti tisíce Ukrajinců. Podle listu Ukrajinskaja Pravda na náměstí narostl počet lidí z několika set na 15 000, přestože se úřady snaží zabránit tomu, aby mohli Kyjevané podpořit demonstranty. Výstupy z nejbližších stanic metra jsou uzavřené.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Kordon ukrajinských policistů postupuje k náměstí Nezávislosti

Ráno tři autobusy s příslušníky Berkutu přijely před kyjevskou radnici, kterou o předminulém víkendu vzali demonstranti útokem a okupují ji. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti na kyjevském náměstí Nezávislosti obklopení policisty

Z pětipatrové stavby lili na zasahující policisty vodu a házeli na ně lahve i kusy dřeva. Policisté museli ustoupit a přeskupit se, protože k radnici přišli další lidé.

Kličko požaduje demisi

„Po tomhle jsem přesvědčen, že musíme žádat nejen rezignaci vlády, ale i prezidenta,“ citovala agentura Interfax Klička, který vede opoziční stranu Udar.

Foto: Reuters

Vitalij Kličko hovoří k policistům na kyjevském náměstí Nezávislosti.

„Kompromis s gangstery a diktátory není možný. Těch je třeba se zbavit. V současné době je na prvním místě jednoznačně odstoupení Janukovyče a jeho prohnilé vlády,“ dodal s tím, že se obává nějakého taktického manévru ze strany prezidenta „Překvapivě se dnes dozvíme o nějakém kompromisu v podobě vlády technokratů nebo ústavních změn,“ dodal Kličko. Označil to za manipulaci a snahu Janukovyče udržet si moc.

Arsenij Jaceňuk z opoziční strany Otčina vězněné expremiérky Julije Tymošenkové považuje noční manévry za Janukovyčovo „plivnutí do tváře USA, EU a 46 miliónů Ukrajinců”.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ukrajinští policisté obklíčili demonstranty na náměstí Nezávislosti

Ráno tři autobusy s příslušníky Berkutu

Policejní zásah přišel i přesto, že v zemi jsou kvůli vnitropolitické krizi šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová a náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová, poznamenala agentura AP.

Ashtonová postup policistů odsoudila: „Dialog s politickými silami a společností a používání argumentů je vždy lepší než argument síly,“ citovala stanice SkyNews noční prohlášení Ashtonové. „Se smutkem sleduji, jak policie nasadila síly, aby rozehnala pokojný lid z centra Kyjeva,“ dodala.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinka nese jídlo demonstrantům podél policejního kordonu Berkutu.

Postupující stěna policistů

Z televizních záběrů pořízených v noci je patrné, že policisté z Berkutu, kteří zahájili akci na náměstí Nezávislosti kolem jedné v noci, nebyli vyzbrojeni obušky. Měli ale rozměrné štíty, kterými vytlačovali demonstranty. Změnili tak taktiku, místo obušků a bití, které před deseti dny pobouřily zemi, využívají štíty a za nimi postupují další policisté v řadě jako neúprosně se pohybující stěna.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě obklopení policisty mávají ukrajinskými vlajkami a banderovskými prapory.

Televize také odvysílaly to, jak policisté několik demonstrantů odvedli, ty nejvíce vzpouzející odnesli za ruce a nohy. Podle listu Ukrajinskaja Pravda bylo zadrženo osm lidí, kteří však už byli propuštěni.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti posilují barikády před kordonem policistů

Během zásahu se rozezněly zvony nedalekého Michajlovského chrámu, který po brutálním útoku policejních sil před deseti dny poskytl azyl demonstrantům utíkajícím před příslušníky Berkutu. [celá zpráva]

Demonstranti se postupu policistů bránili. Vzduchem létaly dělbuchy. Protestující také narychlo zbudovali na náměstí před sídlem odborů, které se stalo opoziční centrálou, nové zátarasy, aby do budovy znemožnili jednotkám proniknout. Několik desítek demonstrantů utvořilo podle Interfaxu obranné oddíly, které střeží vchody do odborářského sídla. Vyzbrojeni jsou dřevěnými tyčemi a baseballovými pálkami, na hlavách mají helmy.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Demonstranti před památníkem na náměstí Nezávislosti vyzdobeným ukrajinskými a banderovskými prapory.

Lidé zpívali ukrajinskou hymnu. Mluvčí z pódia vyzýval policisty, aby neposlouchali rozkazy a přidali se k opozici. „Neubližujte nám,“ skandoval dav, ke kterému se megafonem podle Reuters přidala ukrajinská popová zpěvačka Ruslana.

Cílem je obnovit pořádek

Ministerstvo vnitra uvedlo, že cílem je obnovit veřejný pořádek. Odpůrce vyklizení označilo za lidi pokoušející se organizovat masové nepokoje. Oznámilo, že při zásahu bylo zraněno deset zasahujících policistů. Zraněni však byli i demonstranti.

Zpravodaj Českého rozhlasu, který je na náměstí Nezávislosti, viděl například krvácivá poranění hlavy. Podle zpravodaje televize Al-Džazíra policie zatím nepoužila slzný plyn.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti v Kyjevě za policejním kordonem

Náměstí Nezávislosti demonstranti již více než dva týdny okupují. Protivládní demonstrace trvají skoro tři týdny. Propukly poté, co ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na poslední chvíli odmítl podepsat připravenou asociační dohodu s Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám