Hlavní obsah

Rusko haraší zbraněmi, rozmístí nové jednotky na severu a v Arktidě

Moskva

Rusko v roce 2014 vytvoří nové, „perspektivní” vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v oblasti Arktidy. Na velitelském shromáždění v Moskvě to v úterý oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva si dlouhodobě činí nárok na severské oblasti bohaté na nerostné suroviny a hodlá tu obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.

Článek

„Rusko stále aktivněji ovládá tento perspektivní region a vrací se tam,” řekl prezident. „Musíme mít k dispozici všechny páky k obraně své bezpečnosti a svých národních zájmů,” dodal. V roce 2014 proto musí ruská armáda dokončit zřizování nových jednotek a útvarů, které se stanou součástí perspektivních bojových složek ruských ozbrojených sil, konstatoval šéf Kremlu.

Putin dal najevo, že Moskva hodlá nároky na Arktidu podpořit i vojensky. Revitalizací má projít chátrající vojenské letiště v přístavu Tiksi na severu Jakutska, nové vojenské kapacity vybuduje ruská armáda v Severomorsku na březích Barentsova moře.

Již dříve ministerstvo obrany oznámilo, že se chystá obnovit námořní základnu na Novosibiřských ostrovech severně od Jakutska, kterou Moskva vyklidila z finančních důvodů v první polovině 90. let.

Spory o Arktidu rostou

Arktické oblasti se v posledních letech stávají oblastí rostoucího soupeření. Nároky na region, kde se podle expertů nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu, vznáší kromě Ruska i Kanada, USA, Norsko a Dánsko.

Kanada v pondělí oznámila, že provede vlastní kartografické měření mořského dna Arktidy, aby zpochybnila nároky Ruska.

Rusko chce v příštím roce požádat OSN o změnu hranic v oblasti Arktidy tak, aby získalo právo využívat tamní přírodní bohatství. Kanada chce dokázat, že Lomonosovův hřbet, skoro protínající pod hladinou Severního ledového oceánu pól, je prodloužením amerického kontinentálního šelfu, nikoli euroasijského, jak tvrdí Rusko. [celá zpráva]

Ruská armáda zbrojí

Putin varoval, že ve světě neustávají pokusy narušit či „rozmělnit” strategickou rovnováhu sil. Předmětem jeho kritiky byl zejména chystaný americký protiraketový štít, který má evropské spojence USA chránit před hrozbou íránských raket.

Moskva krok USA kritizuje, americké antirakety podle ní snižují odstrašující sílu ruského strategického potenciálu. Ten hodlá Moskva v příštím roce dál posílit.

Ministerstvo obrany rozšíří arzenál ruských mezikontinentálních balistických raket o více než 40 nových kusů. Ozbrojené síly podle Putina posílí i 210 nových stíhacích letounů a bojových vrtulníků a dvě nové jaderné ponorky.

Nová výspa v Bělorusku

Ruská armáda začala v pondělí využívat leteckou základnu na západě Běloruska, která se stala součástí společného rusko-běloruského systému protivzdušné obrany.

Podle informace ruského velení budou na základně ve městě Baranavičy, vzdáleném 250 km od polských hranic, rozmístěny čtyři stíhací letouny Su-27. V nejbližší době chce navíc Moskva v Bělorusku zřídit svou vlastní leteckou základnu, která se má stát opěrným bodem ruského vojenského letectva.

Základna se buduje ve městě Lida, asi 50 kilometrů jižně od běloruských hranic s Litvou. Podle dřívějších informací tam má být umístěn celý ruský letecký pluk, který má zhruba 60 strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám