Hlavní obsah

V Kyjevě zlikvidovali silou barikády, deset zraněných

Kyjev
Aktualizováno

Několik stovek příslušníků vojsk ministerstva vnitra během noci dokončilo likvidaci barikád a opozičních stanových táborů v kyjevské vládní čtvrti, které blokovaly fungování ukrajinských centrálních orgánů. Podle opozičních zdrojů se policejní zásah neobešel bez incidentů, na straně demonstrantů je asi deset zraněných, ošetření v nemocnici vyhledali i dva policisté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Kyjevě rozebrala barikádyVideo: Reuters

 
Článek

Jako poslední odstranili policisté po jedné v noci barikádu na rohu ulic Gruševského a Kripossného. „Policie zasahovala tvrdě, bila lidi. Vše je natočené,“ řekl poslanec Andrij Ševčenko listu Evropejska pravda a dodal: „Speciální síly rozdělily tábor na dva a krok za krokem postupovaly vpřed. Poslance Pašinského zahnaly až do středu zásahu, skoro ho rozmačkaly.“ Sdělil, že byli zadrženi dva aktivisté, které pak policisté pustili.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ukrajinští demonstranti za barikádou čekají na zásah policie. Na hlavami jim vlají vlajky nacionalistické strany Sboboda.

Většina demonstrantů se po zásazích přesunula na náměstí Nezávislosti, kde policisté nezasahovali. Podle listu Segodňa je stále střeží 6000 mužů zákona.

Jednání v Kyjevě

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se v Kyjevě v úterý setkal se třemi bývalými prezidenty země Leonidem Kravčukem, Leonidem Kučmou a Viktorem Juščenkem k besedě o přípravě jednání s opozicí. Novinářům to oznámila mluvčí exprezidenta Viktora Juščenka Iryna Vannykovová. Prezidentská schůzka je podle ní "prvním krokem ke svolání celonárodního kulatého stolu za účasti prezidentů, opozice, mládeže a zástupců občanské společnosti".

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ukrajinská zásahová jednotka vytlačuje demonstranty

Ukrajinská média v komentářích předem upozorňovala, že Janukovyč se má sejít i se svým někdejším úhlavním politickým nepřítelem Viktorem Juščenkem, bývalým prezidentem a protagonistou ”oranžové revoluce” z roku 2004.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Zásahová jednotka ukrajinské policie vytlačuje demonstranty.

Podle listu Ukrajinska pravda mezitím oznámil, že "celonárodní kulatý stůl" by se měl k prvnímu zasedání sejít už dnes odpoledne v Kyjevě. Iniciátorem schůzky je údajně exprezident Kravčuk. Mezi účastníky mají být představitelé státní moci a politických stran, odborů, médií, studentů, umělců a vědců. O tom, že by se dostavil sám Janukovyč nebo exprezidenti Kučma a Juščenko, se ve zprávě nic nepraví.

Ashtonová míří na Ukrajinu

V úterý také zemi navštíví dva vlivní západní politici – šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová, která už vyzvala Kyjev k jednání s opozicí a ke kompromisu, a náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová.

Foto: Reuters

Ukrajinská policie odstraňuje barikádu

Protesty trvají už 18 dní. Propukly, když Janukovyč odmítl podepsat asociační dohodu s EU. V neděli byl v ulicích skoro milión lidí. [celá zpráva]

Ti pak vztyčili barikády. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám