Hlavní obsah

V Itálii se demonstrovalo proti státu, vládě, bankám i odborům

Tisíce lidí se v pondělí na řadě míst Itálie zapojily do demonstrací proti tíživým životním podmínkám v zemi. Jejich protesty vyjadřovaly hněv a nespokojenost například s vládou, s působením finančních institucí, s daněmi nebo s nezaměstnaností. Leckde se demonstrující střetli s policisty, kteří proti nim použili slzný plyn.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Proti agresivním protestujícím zasáhla policie slzným plynem.

Článek

V Turíně účastníci protestů zastavili vlakovou dopravu, když na hlavním nádraží pochodovali v kolejištích. Dopravní chaos, ale i uzavření řady obchodů zapříčinili rovněž v centru města. Podobné problémy, byť v menším rozsahu, způsobili nespokojenci také v regionech Benátsko a Emilia Romagna na severu země, ale též na Sicílii.

Inspirátorem protestů se stalo "Hnutí vidlí" založené skupinou sicilských sedláků, kteří žádali větší pomoc od vlády. Jejich akce ale postupně přerostla v širší hnutí vyjadřující nespokojenost s nejrůznějšími institucemi.

Foto: Stringer/italy, Reuters

Demonstrant v Turíně

Italská ekonomika, která je třetí největší v eurozóně, se ocitla v hluboké recesi. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi je více než čtyřicetiprocentní a úpadky firem stouply proti loňsku o deset procent.

"My zemědělci jsme vyšli do ulic, abychom řekli 'dost!' státu, vládě, odborům. Už to dál nemůžeme snášet," prohlásil v televizi Giorgio Bissoli, mluvčí jedné z protestních skupin z Benátska. "Náš hlavní požadavek teď je, že ti všichni musejí jít od válu!" dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám